Hlavní obsah

EMA zkoumala 108 případů nervové choroby, podle ní může souviset s vakcínou J&J

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek oznámila, že zařadila nervové autoimunitní onemocnění Guillainův–Barrého syndrom (GBS) mezi možné vzácné vedlejší účinky vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson. EMA přitom analyzovala 108 případů tohoto onemocnění, nahlášených celosvětově ke 30. červnu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcíny Johnson & Johnson

Článek

Agentura zároveň připomněla, že k tomuto datu dostalo vakcínu přes 21 milionů lidí.

Bezpečností výbor EMA došel po analyzování dostupných dat k závěru, že mezi vakcínou společnosti Johnson & Johnson a syndromem GBS může existovat příčinná souvislost.

V EU by se mohlo očkovat další vakcínou

Koronavirus

Agentura podtrhla, že případy výskytu tohoto syndromu po očkování vakcínou amerického výrobce byly hlášeny velmi zřídka. Při uvedeném počtu případů a očkovaných se tento syndrom vyskytl u 0,0005 procenta lidí.

Vakcína od J&J může zavinit vzácnou nemoc, tvrdí americký úřad

Koronavirus

GBS postihuje periferní nervovou soustavu, způsobuje bolesti, znecitlivění a svalovou slabost. V nejzávažnějších případech může vést k ochrnutí, většina lidí se však z onemocnění zcela vyléčí, upřesnila EMA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám