Hlavní obsah

Dušek: Covid oslabí v půli prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie postupuje podle nejrizikovějšího scénáře, potvrdil v rozhovoru pro Právo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Předpovídal ÚZIS rekordní čísla, která byla v minulém týdnu? Ze všech stran jsme byli ujišťováni, že podzimní vlna zřejmě tak drastická nebude.

Šíření epidemie pořád sleduje nejrizikovější variantu našeho scénáře, všechna čísla jsou na její horní hranici. Třikrát bych podtrhl, že nemá cenu sledovat nové denní nárůsty pozitivních. Není to relevantní údaj, souvisí to s logistikou testování, výkyvy dělá například testování ve školách.

Sledujme raději sedmidenní profil, který jednoznačně odpovídá reprodukčnímu číslu 1,3 (tolik lidí může nakazit jeden nemocný). Důležitá je i relativní pozitivita testů a průměrný denní počet nakažených rizikových pacientů (kvůli věku a přidruženým nemocem), který je nyní nad 1600. To jsou nejrizikovější faktory.

Fiala: Chci říkat pravdu, příští rok bude těžký

Domácí

Kdy se podle vás epidemie zlomí? Při současných vysokých počtech to nemůže trvat dlouho, než viru, laicky řečeno, dojdou lidé k nakažení.

Epidemie se určitě vyčerpá a zastaví. Kdy, to odhadnout na den není možné.

Zcela jistě bude dalších sedm až deset dní v populaci oscilovat. V prosinci zřejmě dosáhne vrcholu, ale i tak se potom její brzdná dráha ještě projeví v nemocnicích.

Troufám si tvrdit, že v následujících dnech nás nečeká nic překvapivého, růst bude pokračovat. Také ECDC (Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) odhaduje, že v Evropě by se epidemie měla začít lámat teprve v polovině prosince.

Kdo zaplňuje nemocnice a JIP

Domácí

Čeká nás tedy na přelomu roku katastrofa v nemocnicích? Zatím to vypadá, že křivka nemocných s těžkým průběhem neroste tak rychle jako loni v listopadu nebo začátkem letošního roku.

Přírůstky na jednotkách intenzivní péče rostou skutečně zatím menším tempem než loni. Nutno dodat, že pokud by nebyla většina populace naočkována, nemocnice jsou už dnes úplně zahlcené.

Bavíme-li se ale o nejvíce intenzivní terapii, tedy o umělé plicní ventilaci, tak od 1. listopadu je 74 procent pacientů, kteří na ní skončí, neočkovaných. Očkovaní lidé se samozřejmě můžou nakazit, to je objektivní realita, mohou i nemoc šířit dál. Zásadní je ale ochrana vakcínou proti těžkému průběhu nemoci, a ta je u seniorních kategorií 82 až 85 procent.

Na pražské Letné se sešly tisíce odpůrců protiepidemických opatření

Domácí

Dá se říci, že v současné době máme na jednotkách intenzivní péče dvě rozdílné populace. Asi třicet procent jsou očkovaní polymorbidní senioři, kteří mají těžký průběh, a ty vakcína nemohla ochránit. A zhruba 70 procent jsou lidé o deset patnáct let mladší, často bez jiných zdravotních komplikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám