Hlavní obsah

Do věznic nesmějí návštěvy, covid mají hlavně dozorci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka až do 13. února je platný dočasný zákaz návštěv v českých věznicích, o kterém ve středu rozhodla vláda. Ta chce tímto udržet nynější situaci, kdy i přes rekordní čísla počtu nakažených nemocí covid-19 v ČR se to zatím téměř neprojevuje u odsouzených a vazebně stíhaných lidí. Naopak koronavirus se nevyhnul dozorcům a dalším zaměstnancům Vězeňské služby ČR (VS), kde počet nakažených každým dnem stoupá.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Ilustrační foto

Článek

„V rámci Vězeňské služby ČR evidujeme k dnešnímu dni 49 vězněných osob pozitivně testovaných na covid-19. U zaměstnanců jsou čísla vyšší, zde je pozitivně testovaných 288. V karanténě máme navíc k dnešnímu dni evidovaných 100 zaměstnanců,“ upřesnila ve čtvrtek na dotaz Práva mluvčí VS Markéta Prunerová. Není podle ní vyloučeno, že současný rekordní nárůst nakažených se ve věznicích teprve projeví.

Proto Vězeňská služba přivítala rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a následně i vlády o dočasném uzavření věznic pro veřejnost.

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Domácí

„Vnímáme to kladně. Ačkoli se v tuto chvíli nepotýkáme s vysokými počty nakažených vězněných osob, je ale potřeba dbát také na ochranu zaměstnanců, u kterých je taktéž nezbytné minimalizovat riziko nákazy. Mezi vězněnými osobami se aktuálně covid-19 nijak výrazně nešíří, u zaměstnanců a příslušníků je znatelnější,“ poznamenala Prunerová.

Věznice byly podle ní na stávající situaci s vysokým počtem nakažených zaměstnanců připraveny a žádná nemá s nedostatkem personálu problémy.

Naočkováno 82 procent vězňů

VS zaměstnává podle aktuálních čísel 11 220 příslušníků a civilních zaměstnanců, což je už nyní podstav proti plánovaným takřka dvanácti tisícům lidí. Téměř čtyři stovky z nich navíc kvůli covidu zůstaly doma.

Pravidelně testovat se budou i studenti vyšších odborných škol

Věda a školy

Vězňů bylo ke včerejšku 18 855 a počet 49 nakažených je tak zatím prakticky zanedbatelný. Nízkým číslům nakažených odsouzených a vazebně stíhaných lidí také podle Prunerové pomáhají striktní hygienická opatření uvnitř věznic. Například nově příchozí vězňové musejí po nástupu do dočasné izolace včetně ubytování i používání sociálních zařízení.

„Disponujeme dvěma covidovými jednotkami, které jsme zřídili, abychom nezatěžovali civilní zdravotnický systém. Potřeba hospitalizace vězněné osoby vykazující covid pozitivitu ale v tuto chvíli není,“ řekla mluvčí s tím, že žádný z vězňů teď neleží s covidem ani v civilní nemocnici.

Laboratoře přestanou testovat varianty koronaviru, většina je stejně omikron

Domácí

Významnou měrou se na tom podílí i vysoké procento očkovaných vězňů. Dokončené očkování má podle informací VS 82 procent z nich, první dávku vakcíny dostalo dokonce 86 procent odsouzených a stíhaných.

„V devíti věznicích dosáhla hodnota proočkovanosti více než 90 procent. V ženské věznici Světlá nad Sázavou je proočkovanost alespoň jednou dávkou vakcíny téměř 98 procent,“ vyčíslila Prunerová.

Jen videohovory

Nyní se Vězeňská služba soustředí na očkování třetími dávkami, které už dostalo 30 procent vězněných lidí. V plzeňské věznici si nechalo v jeden den dát vakcínu dokonce 800 vězňů.

Z příslušníků VS má dokončené očkování 80 procent z nich, civilních zaměstnanců je dokonce 88 procent naočkovaných. Nynější zákaz návštěv s výjimkou advokátů a úředních osob není v českých věznicích v době covidu první. Naposledy platil do loňského dubna, poté se podmínky postupně opět rozvolnily.

Osm dozorců z Valdic obvinili z bití vězňů

Krimi

VS zavedla pro odsouzené videohovory s blízkými, které nahrazují naplánované návštěvy. „Pro většinu vězněných osob to není žádná novinka a po předchozích zkušenostech lze dokonce říct, že vězni tuto možnost přijali velmi kladně a možnosti videohovorů četně využívali,“ podotkla Prunerová.

V praxi to vypadá tak, že si obviněný nebo odsouzený požádá o videohovor místo návštěvy, na kterou by měl nárok. Pokud je žádost schválena, s předstihem se telefonicky domluví s blízkými, který den a v kolik hodin se videopřenos uskuteční. Ve stanovený termín je přiveden do místnosti s počítačem a zaměstnanec věznice zajistí spojení hovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám