Hlavní obsah

Dlouhý covid ohlašují nízké protilátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z univerzitní nemocnice ve švýcarském Curychu zjistili, jak určit pacienty s nejvyšším rizikem vzniku dlouhého covidu, stavu, při němž dlouhodobě přetrvávají různé příznaky vyčerpání spojované s touto nemocí.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci provedli analýzy krve pacientů s covidem a na jejich základě zjistili, že signálem dlouhodobých potíží u postižených mohou být nízké hladiny určitých protilátek. Ukázalo se totiž, že se častěji objevují u lidí, u nichž vznikl dlouhý covid, než u pacientů, kteří se rychle uzdravili.

ON-LINE: Počet reinfekcí je rekordní

Koronavirus

Když se člověk nakazí koronavirem, rychle se u něj zvyšuje hladina IgM, tedy imunoglobulinů skupiny M, zatímco protilátky IgG narůstají později a poskytují dlouhodobější ochranu. Výzkum ukázal, že lidé, u nichž se vyvinul dlouhý covid, měli obvykle nízké hladiny IgM a také IgG3.

Důležitý je také věk, astma a příznaky

„Domníváme se, že naše zjištění a určení imunoglobulinového ,podpisu‘ (v krvi) pomohou včas zjistit pacienty se zvýšeným rizikem vzniku dlouhého covidu, což pak usnadní jeho výzkum, pochopení, a nakonec i cílenou léčbu,“ řekl vedoucí výzkumu profesor imunologie Onur Boyman.

Naše zjištění pomohou včas zjistit pacienty se zvýšeným rizikem dlouhého covidu
Onur Boyman, profesor imunologie

Analýzu protilátek je však podle něj a jeho kolegů třeba kombinovat s dalšími faktory, jako je věk pacienta, výskyt astmatu u něj a to, s jakou silou se při jeho onemocnění projevily různé příznaky. Tak lze předpovědět, zda dotyčný má mírné, vysoké či velmi vysoké riziko dlouhého covidu.

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Domácí

Krevní test nemůže předpovědět riziko dlouhého covidu u člověka předtím, než se nakazí. Carlo Cervia, spoluautor studie, ale řekl, že u lidí s astmatem a nízkými hladinami IgM a IgG3 lze předem předpokládat zvýšené riziko dlouhého covidu.

Tým prozkoumal krev 175 lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid, a 40 zdravých dobrovolníků, kteří sloužili jako kontrolní skupina. Aby lékaři zjistili, jak se jejich příznaky mění v průběhu času, sledovali 134 pacientů s covidem až rok po jejich první nákaze. Mimoto testovali samostatnou skupinu 395 pacientů s covidem. Ti byli sledováni po dobu šesti měsíců.

Nebezpečí údajně snižuje i očkování

Britský Národní statistický úřad (ONS) podle Guardianu oznámil, že u lidí, kteří byli dvakrát očkováni, je riziko výskytu dlouhého covidu asi o dvě pětiny (o 41 procent) nižší. Do výzkumu ONS bylo zapojeno šest tisíc lidí a zjišťovalo se, u koho z nich se vyskytují příznaky po dobu delší než čtyři týdny od prvního pozitivního testu. Tyto dlouhodobé příznaky ohlásilo podle ONS 9,5 procenta lidí ze skupiny plně očkovaných a 14,6 procenta lidí, kteří nebyli očkováni vůbec.

O přerušení výuky požádalo od začátku roku sotva 20 škol. Většina čeká na nový zákon

Věda a školy

Autoři studie ale připustili, že jejich práce nemohla jednoznačně prokázat, že očkování způsobilo rozdílnou míru dlouhého covidu, protože i když obě skupiny odpovídaly věkem a dalšími socioekonomickými faktory, mohly mezi nimi existovat i další nezjištěné rozdíly.

Nicméně už loni ukázal výzkum na britské vysoké škole King‘s College London, že plné očkování snižuje riziko dlouhého covidu. U lidí, kteří covidem onemocní i navzdory dvěma očkováním, se pravděpodobnost výskytu příznaků po dobu delší než čtyři týdny podle studie v časopise The Lancet Infectious Diseases snížila ve srovnání s neočkovanými o polovinu.

Covid zabíjí mnohem více muže

Domácí

Autoři studie se opřeli o údaje získané z aplikace Zoe Covid Study, na níž Britové sami uvádějí své příznaky i informace o očkování a testech. Mohli tak vyhodnotit zdravotní údaje více než 1,2 milionu dospělých, kteří v období od prosince 2020 do července 2021 dostali jedno očkování proti covidu, a 971 tisíc osob se dvěma očkováními.

Reklama

Výběr článků

Načítám