Hlavní obsah

Covid zabíjí mnohem více muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loni během prvního pololetí zemřelo v ČR 76 700 osob, což bylo o 19 500 více než o rok dříve. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl u 17 200 příčinou úmrtí covid. V souvislosti s covidem zemřela čtvrtina mužů a pětina žen.

Článek

„Nejčastější příčinou smrti v prvním pololetí loňského roku byl covid-19, kdy tato virová infekce stála za úmrtím více než 17 tisíců obyvatel Česka. Celkem 23 % zemřelých se zjištěnou příčinou smrti v tomto období tak skonalo v přímém důsledku onemocnění covid-19,“ uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová. Častěji na covid umírali muži (10 tisíc) než ženy (7 tisíc).

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 narostl počet zemřelých s covidem o 6900, tedy o 67 procent.

Covid byl nejčastější příčinou úmrtí od října 2020 do dubna 2021. Teprve poté se do čela statistik vrátila chronická ischemická choroba srdeční. Ta byla v půlročním úhrnu příčin úmrtí na druhém místě následována cévními a mozkovými příhodami.

Nejvíce obětí covidu bylo ve vyšších věkových kategoriích. „Úmrtí na covid-19 zasáhlo v prvním pololetí roku 2021 významně i mladší věkové skupiny. Ve srovnání s druhým pololetím 2020 byl počet zemřelých na covid ve věku 25–69 let více než dvojnásobný, absolutně to bylo o 2,8 tisíce úmrtí více. Ve věkové skupině 45–54 let byl růst dokonce více než trojnásobný,“ doplnila za oddělení demografické statistiky ČSÚ Magdaléna Baštecká.

Covid byl nejčastější příčinou úmrtí ve všech krajích, nicméně zatímco v Karlovarském byl jeho podíl 38 procent, ve Zlínském a Moravskoslezském to bylo „pouze” 18 procent.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje od začátku epidemie 37 114 úmrtí souvisejících s covidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám