Hlavní obsah

Zájem Čechů o očkování rychle klesá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní očkování má v České republice přes 5,4 milionu lidí a naočkováno je tak 50,6 procenta populace. Rychlost očkování však v posledních týdnech citelně klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Zatímco od konce května do počátku července si denně našlo cestu do očkovacích center či ke svému lékaři často přes 100 000 osob denně, nynější počty aplikovaných vakcín se pohybují nejčastěji mezi 35 a 45 000 osob.

Zatímco v polovině června se sedmidenní průměr vykázaných očkování pohyboval těsně pod hranicí 100 000, aktuálně jde o číslo jen mírně převyšující hranici 34 000.

Koronavirem se nakazila více než polovina dospělých Čechů, tvrdí studie

Domácí

Pokles zájmu o očkování nepochybně souvisí s tím, že lidé, kteří měli o vakcinaci zájem, již proceduru podstoupili a nyní se nechávají očkovat lidé, kteří nemoc prodělali a čekali na pokles protilátek. Očekávají, že jim očkování usnadní cestování a případné další aktivity. Motivací pro některé může být i skutečnost, že je nyní možné na řadě míst podstoupit očkování bez nutnosti předchozí rezervace.

Nejvíce se očkuje v Praze

Z dílčích dat je rovněž patrné, že nejvíce se po celou dobu očkovalo v hlavním městě. I v současnosti si tam v přepočtu na 100 000 lidí přijde pro vakcínu denně kolem 500 osob. Nejmenší zájem je nyní v Moravskoslezském kraji, kde je počet vykázaných očkování méně než poloviční (253).

Zájem o očkování sice klesá, ale vzhledem k vývoji v zahraničí se dá očekávat, že narůstat budou naopak počty nakažených. Očkování přitom nezaručuje, že se člověk nemůže nakazit, ale chrání před těžkým průběhem.

Část lidí čeká přeočkování třetí dávkou, nastínil Vojtěch

Koronavirus

K zajištění kolektivní imunity by bylo třeba, aby bylo proočkováno přes 70 procent populace. Již nyní se hovoří o dalším přeočkování, k němuž už některé státy u konkrétních skupin přistoupily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám