Hlavní obsah

Další kraj hlásí krizi v nemocnicích. Volná lůžka nyní došla i v Plzeňském

Právo, ČTK, jšo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V Plzeňském kraji fungují v režimu hromadného postižení osob (HPO) všechny nemocnice, tedy čtyři akutní krajské, státní Fakultní nemocnice v Plzni, soukromé v Plzni i městské zařízení v Sušici. Kraj o tom informoval ministerstvo zdravotnictví, potvrdila Právu mluvčí kraje Eva Mertlová.

Foto: archiv H. Ouředníkové, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle ní je pro nemocnice stav hromadného postižení osob důležitý například tehdy, pokud by si někdo stěžoval, že nebyl ošetřen s běžným poraněním. „V našem kraji v tomto režimu pracují všechna zařízení a ministerstvo je o tom informováno,“ uvedla mluvčí.

„Plzeňský kraj 21. února dopisem informoval ministerstvo zdravotnictví o tom, že v režimu hromadného postižení osob poskytuje péči z důvodu vyčerpání kapacit jak lůžkových, tak i personálních a není možné poskytovat péči tak, jak to ukládá legislativa,“ sdělila Mertlová s tím, že dopis byl projednán také na krizovém štábu v minulém týdnu.

Nemocnice v Karlovarském kraji budou poskytovat už jen nezbytnou péči

Domácí

Kraj ale stále čeká na reakci ministerstva. „Vyhlašovat HPO nebudeme, protože to legislativně neexistuje a není to v možnostech hejtmanů. Pojem HPO tedy spíše konstatuje závažnost stavu v zařízení a vyhlásit ho může zařízení samo,“ řekla mluvčí.

Plzeňský kraj podle ní ve čtvrtek oslovil dopisem s prosbou o spolupráci ambulantní lékaře a zaměstnance zdravotnických zařízení, kterých se týká nařízení vlády o pracovní povinnosti. „Vytvořili jsme webovou databázi, do které se nám tito specialisté hlásí. Teď evidujeme přes 40 zájemců, kteří dobrovolně nabízí pomoc našim zařízením v kraji,“ uvedla mluvčí.

Už tři středočeské nemocnice vyhlásily stav hromadného postižení osob

Domácí

„S nemocnicemi a krajským šéfem lékařské komory budeme řešit další postup. Pracovní povinnost v tuto chvíli nepotřebujeme využít,“ sdělila mluvčí. Kraj oslovil také mediky a další studenty na pomocné práce v nemocnicích.

Ve stavu hromadného postižení osob, kdy péče neodpovídá běžnému standardu, pracují kvůli epidemii koronaviru například také nemocnice také v Pardubickém a Středočeském kraji. Stav, který říká, že si lékaři a zdravotníci musí stanovit priority ošetřování, a nelze tak poskytnout takovou péči jako za běžného stavu, vyhlašují a ukončují jednotlivé nemocnice podle aktuální situace.

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Lůžka na JIP docházejí v celé zemi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám