Hlavní obsah

Covid přežili, ale z nemocnice odcházeli v horším stavu než při příchodu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelá polovina amerických pacientů hospitalizovaných loni v březnu a dubnu s covidem-19 se ocitla po léčbě v nemocnici v horším zdravotním stavu než předtím. Podle deníku The Daily Mail to vyplývá ze studie expertů Lékařského centra při Michiganské univerzitě, která rozebírá případy z první vlny pandemie.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Zhruba 45 procent pacientů léčených na covid zaznamenalo v době propuštění výrazné zhoršení stavu. Dostali se do stavu „funkčního úpadku“, což znamená, že viditelně poklesla jejich pohyblivost i schopnost provádět každodenní úkony, jako je oblékání a cesta na záchod.

Proč se mladší lidé nechají očkovat? Zdraví je většinou až na druhém místě

Domácí

Asi pětina z nich nedokázala po propuštění žít samostatně, trpěla bolestmi a jinými potížemi.

Studie zkoumala dlouhodobé dopady

„Tito lidé sice přežili, ale nemocnici opustili v horším fyzickém stavu než při příchodu. Mohli být umístěni do nějakého neakutního zařízení, nebo si je mohli vzít příbuzní, ale oni sami nebyli schopni odejít domů,“ poznamenala Alecia Daunterová, hlavní autorka studie.

Prodělali jste covid? Pravidelně trénujte plíce, radí odborníci

Koronavirus

Studie rozpracovává problematiku tzv. dlouhého covidu, kdy značná část vyléčených pacientů trpí ještě dlouhé měsíce po covidu různými zdravotními problémy. Nejnovější studie odhadují, že dlouhodobé zdravotní problémy se po covidu vyskytují asi u čtvrtiny pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám