Hlavní obsah

Proč se mladší lidé nechají očkovat? Zdraví je většinou až na druhém místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K očkování proti covidu-19 se nyní v desetimilionovém Česku může hlásit přes sedm milionů lidí ve věku od 30 let. Především u mladších ročníků je však zatím zájem spíše vlažný. Novinky se vypravily do pražských ulic s kamerou a v anketě se zejména mladších lidí ptaly, jak se k očkování staví. Někteří zmiňovali, že chtějí vakcínu kvůli ochraně zdraví, většinu ale lákala především možnost v létě cestovat a nemuset povinně na test.

Anketa: Zájem o očkování u mladších ročníků klesá. Vakcínu chtějí kvůli cestováníVideo: Novinky

 
Článek

„Strach z nákazy ani moc nemám, to nejhorší už máme za sebou. Zaregistroval jsem se ale hned druhý den, stejně bez toho očkování nebudeme moct cestovat a nikam chodit,“ říká jeden z oslovených mužů.

„Rozhodla jsem se očkovat hlavně kvůli cestování,“ vysvětluje další mladá žena v kategorii nad 30 let.

Za poslední týden nepřibylo v ČR žádné podezření na úmrtí po vakcíně

Koronavirus

„Pro mě je důležitá jak ta zdravotní stránka, tak ta praktická. Ten průběh covidu může být potom lehčí. A přece jen člověk chce nějakým způsobem fungovat a bavit se. Ty výtěry z nosu už mě nebaví,“ podotýká žena, která se zaregistrovala hned první možný den.

Praktické hledisko je hlavní motivací i pro těhotnou ženu. „Už mám koronavirus za sebou, takže toho se nebojím. Ráda bych se ale nechala očkovat, pokud mi to bude umožněno jako těhotné, protože už mě nebaví to testování a ráda bych vycestovala,“ svěřuje se do ankety.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovat se mohou od středy i lidé od 30 let.

Mezi respondenty byli i ti, kteří se očkovat nechtějí. „Vůbec očkování nevěřím a rozhodně bych se očkovat nenechal. Je to bonus pro lidi, kteří mají slabou imunitu, ale když se snažím udržovat svou imunitu na vysoké úrovni, pečovat o své zdraví a pravidelně sportovat, tak si myslím, že to je zcela zbytečná věc,“ říká mladý muž.

Do registru k očkování se nepřihlásil ani mladý otec dvou dětí. „Zatím nemám v plánu se očkovat, jen pokud by to bylo vyloženě nutné, abych společensky nezatvrdnul. Nevíme, jak se budou ty vakcíny chovat za pár měsíců. Jsem mladý člověk a myslím, že bez toho vydržím,“ vysvětluje muž.

Mladší ročníky se zatím do očkování moc nehrnou

Domácí

Na základě věku se teď může o dávku vakcíny hlásit víc než 7,3 milionu lidí.

V posledním týdnu se věková hranice pro registraci k očkování snížila hned dvakrát. Nejprve mohli od pondělí začít žádat o termín lidé starší 35 let, od středy pak i třicátníci. Zájem ale zatím není velký, v nejmladší kategorii se zatím přihlásila jen asi čtvrtina z těch, co mohou.

Celkově je v České republice vykázáno přes 4,8 milionů očkování proti covidu-19, z toho 1,2 milionu lidí už dostalo i druhou dávku vakcíny. Nejvíce naočkovaných Čechů je ve věkových kategoriích seniorů nad 70 let.

Prodělali covid bez příznaků, zůstaly jim protilátky. Mají smůlu

Domácí

Od 1. června by se mohli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začít hlásit k očkování i lidé nad 16 let, tedy všichni, pro které jsou vakcíny v současné době schválené. Podle odborníků je pro navození kolektivní imunity potřeba, aby se nechalo očkovat alespoň 70 procent populace, tedy přibližně 7,5 milionu lidí.

Podle dubnových údajů Centra pro výzkum veřejného mínění se plánuje očkovat 59 procent Čechů, naopak naočkovat by se nenechalo 26 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám