Hlavní obsah

Covid ohrožuje tradiční francouzský polibek

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru by mohla odzvonit tradičnímu francouzskému pozdravu zvanému „la bise“, kdy se lidé při setkání navzájem letmo políbí na obě tváře. Naznačují to výsledky průzkumu, o nichž informoval list The Telegraph a podle nichž s tím více než polovina Francouzů už skoncovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asi tři čtvrtiny dotázaných současně uvedly, že polibky na uvítanou praktikují jen s nejbližšími, například s členy rodiny.

„Je to vyčerpávající a dotěrná aktivita, která přináší jen problémy,“ komentoval průzkum Paul Douard, šéfredaktor serveru Vice News France, s tím, že pandemie poskytla lidem příležitost zmíněný pozdrav odmítat. „Je to pro nás budíček,“ dodal.

Doufám, že mám covid. Radši protilátky než vakcínu, řekl Brit a zemřel

Koronavirus

Není to ale poprvé, co někdo tuto tradici, jejíž kořeny sahají až do dob Římanů, kvůli nemoci zpochybňuje. „La bise“ nakonec přežila i morovou epidemii ze 14. století a během Velké francouzské revoluce v roce 1789 se opět stala součástí společenského kodexu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám