Hlavní obsah

Čísla jsou dobrá, opatření zůstávají. Vyhráno nemáme my ani svět, míní Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koronavirová epidemie v Česku stagnuje, vyhráno ale ještě není, řekl ve středu po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Upozornil, že i přes velkou proočkovanost zatím nemoc nezmizela. Nákaza se prý šíří hlavně na místech, kam lidé chodí za zábavou. Stávající opatření proti koronaviru v Česku označil za dostatečná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Epidemie v Česku stagnuje, zatím křivka neeskaluje. Počty hospitalizovaných se počítají na desítky. Čísla nerostou,“ shrnul ve středu Hamáček.

V Česku za úterý přibylo 302 nově nakažených, což je o 12 méně než za stejný den minulého týdne. V nemocnicích s covidem leží 36 lidí.

Očkování proti koronaviru zpomaluje. Nevěřte dezinformacím, apeluje Vojtěch

Domácí

Hamáček poznamenal, že je epidemiologická situace podstatně lepší, než byla v minulosti, rozhodně ale prý nemá Česká republika vyhráno. „Vyhráno nemá ani svět,“ řekl.

Upozornil, že i přes velkou míru proočkování koronavirus nezmizel. „Například čísla ve Velké Británii jsou narůstající a zvedá se tam i křivka hospitalizovaných,“ poznamenal.

V Anglii a Walesu skokově přibylo obětí s koronavirem

Zahraniční

Epidemie se týká mladých 

Dodal, že nejhorší epidemiologická situace je nyní v Praze, Plzni a ve Středočeském kraji. „Epidemie se teď hodně týká mladé generace,“ přiblížil. Klastry se podle něj vytváří kolem míst, kam chodí lidé za večerní zábavou.

Koronavirus si také přivážejí lidé ze zahraničí, Hamáček v souvislosti s tím zmínil Tunisko, Ukrajinu či Bulharsko. „Uzavřít se musely i některé letní tábory,“ řekl.

Mapa: Nejhorší je Plzeňsko, jinde jsou téměř bez covidu

Domácí

Aktuální nastavení koronavirových opatření, kdy je například nadále povinný respirátor v MHD či v obchodech nebo kdy by měli mít lidé při vstupu do restaurace potvrzení o bezinfekčnosti, je podle Hamáčka dostatečné.

„Česká republika v rozvolňování nešla tak daleko jako jiné státy,“ připomněl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám