Hlavní obsah

Chilský očkovací zázrak: Včasný nákup a profesionalita

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Městský park Jana Pavla II. bývá pro obyvatele chilského hlavního města Santiaga v normálních dobách místem rekreace – s dětským hřištěm, sochami a rybníkem s fontánou. Ale teď nejsou normální časy, takže se park rychle přeměnil na očkovací centrum.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Očkování v chilském Santiagu

Článek

Nyní na zelených trávnících stojí mnoho židlí, na kterých starší Chilani velice ukázněně a netrpělivě čekají na injekční stříkačku, která jim slibuje návrat do normálního života. „Funguje to opravdu dobře a je to pravděpodobně díky naší efektivitě,“ chválí si v televizi ARD Mili Fierrová.

Injekce jako nejvyšší priorita

Úzký stát mezi Andami a Pacifikem je imunizován rychleji než jakákoli jiná země na světě. Vakcíny se podávají nejen v parcích, ale také ve školách, kostelech a stadionech. Očkují zdravotní sestry, ale i porodní asistentky nebo zubaři. Chile dokonce předstihlo vakcinačního průkopníka Izrael.

Vedení země si brzy uvědomilo, jak důležitá je profesionální kampaň. V první polovině roku 2020 jmenovalo specializovaný personál, který úzce spolupracuje s prezidentským palácem. Očkování se stalo nejvyšší prioritou, aby k žádnému zpoždění nedošlo.

Chile dohání Izrael, očkuje se v parcích i v kostele

Koronavirus

Kromě toho země v rané fázi objednala velké množství vakcín od několika výrobců. Pro Chile, které je úzce zapojeno do mezinárodního obchodu s četnými dohodami o volném obchodu, to nebylo nové území. Nyní jsou k dispozici dávky vakcíny od firmy BioNTech/Pfizer a Sinovac z Číny, co nevidět přibudou přípravky společností Johnson & Johnson a AstraZeneca.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Očkování v chilském Santiagu

Z pohledu Sonii Morenové, vedoucí očkovacího centra ve čtvrti La Florida, se příprava odehrála naprosto profesionálně. „Po zakoupení dostatečného množství vakcín se zdravotnický sektor okamžitě zapojil. Ještě před příchodem vakcín jsme obdrželi podrobné očkovací plány a všechny potřebné informace.“

Morenová je teď ve škole, kde se nevyučuje. Přicházejí sem zájemci ve věku 50 až 60 let pro první dávku. Pedro Ferrer čeká na injekci.

Říká to, co si myslí většina Chilanů: „Skutečnost, že jsme světovým lídrem v očkování, je koneckonců dobrou zprávou po tolika špatných.“

Reklama

Výběr článků

Načítám