Hlavní obsah

Česko objedná od firmy Pfizer 50 tisíc dávek léku na covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Léku na covid-19 Paxlovid od firmy Pfizer objedná Česko 50 tisíc balení. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek uvedl, že dokončil jednání s výrobcem a má za vládu zmocnění smlouvu podepsat. Podle neformálního příslibu by Česko mělo do 30 dní dostat první dodávku, čtvrtinu z celkového počtu v prvním čtvrtletí. Původně Válek hovořil o objednávce 100 tisíc dávek za téměř dvě miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnes jsme vyřešili způsob distribuce toho léku, dali jsme firmě Pfizer parametry a teď čekáme, až dostanu z New Yorku smlouvu. Ve chvíli, kdy ji budu mít, tak mám právo ji za vládu podepsat,“ uvedl.

Právě na protivirových lécích bude podle odborníků zejména založena léčba pacientů, kteří se nakazí variantou omikron. U ní totiž jako prevence před vážným průběhem nefungují v současné době dostupné monoklonální protilátky, ale musí se vyvinout jiné. Kromě Paxlovidu už je v Česku také lék molnupiravir od firmy Merck, kterého vláda zřejmě nakoupí ještě víc.

Pavel Dlouhý, předseda České společnosti infekčního lékařství Jana Evangelisty Purkyně, uvedl, že bylo schváleno také nové využití remdesiviru u ambulantních pacientů podobně jako monoklonálních protilátek formou tří infuzí. Remdesivir podle něho vykazuje až 85procentní účinnost i na omikron. Nejtypičtější léčbou pacientů v nemocnicích je podávání kyslíku, užívají také léky proti srážlivosti krve a tlumící bouřlivou imunitní reakci, kterou koronavirus vyvolává.

Reklama

Výběr článků

Načítám