Hlavní obsah

Česko je krůček od třetího stupně a většího uvolnění

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie se vyvíjí pozitivně, takže vláda v pátek projedná přesun Česka z pátého do čtvrtého stupně v systému PES. Znamená to, že od pondělí by například platil zákaz vycházení až od jedenácté večerní a mohlo by se scházet šest lidí místo dvou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Index rizika v epidemickém systému PES klesl ke čtvrtku na 62 ze stobodové škály, jsme tedy dokonce už jen krůček od třetího stupně (41–60), kdy se otevírají restaurace a obchody. Třetí stupeň by mohl vstoupit v platnost v pondělí 30. listopadu.

Přesun Česka do čtvrtého stupně rizika, který by měl pro příští týden zmírnit některá opatření, projedná v pátek vláda. „Budeme navrhovat přeřazení do 4. stupně,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

K čemu je Blatného PES? Školy budou otevírat podle jiného klíče

Domácí

Ke čtvrtečnímu podvečeru přibylo 3736 nových případů, což je sice zhruba o 1300 víc než předchozí den ve stejnou dobu, ale optimismus budí srovnání mezi týdny. Ve středu přibylo 5515 nově nakažených, což je skoro o 3500 méně než minulou středu.

Mírně sice stoupl počet hospitalizovaných (6555), ale v nemocnicích zůstává velká rezerva. Navíc ubývá těžkých případů. Ke čtvrtku jich bylo 919, přibližně o 40 méně než předchozí den, což kapacitám intenzivních lůžek rovněž pomáhá. Počty mrtvých s covidem se drží pod 130 za den.

Pokud se číslo R udrží, klesnou brzy počty nově nakažených na dva tisíce

Domácí

Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik lidí je schopen nakazit jeden člověk, v posledních dnech zůstávalo na hodnotě 0,7.

Otevírání obchodů v neděli, jak navrhoval ministr průmyslu Karel Havlíček, se však zatím nechystá. „Respektuji jeho postoj a na vládě o tom bude diskuse, ale není čas na nadbytečný optimismus. Nebudu doporučovat změny, chci, aby tato tabulka platila tak dlouho, jak to bude možné,“ řekl ve čtvrtek Blatný.

PES až do Vánoc

Rizikový index a s ním související opatření budou platit plošně, a to i přes to, že například Praha má nyní skóre 47, mohla by tedy už být ve třetím stupni. Podle Blatného se zatím regionálně rozvolňovat nebude, možné to bude až v prvním a druhém stupni.

PES by měl rozhodně trvat do předvánoční doby, aby se tak zabránilo přehlcení obchodů o vánočních nákupech. „Tak budeme moci řídit a ovlivnit různá opatření. Jinak bychom si kromě dárků v obchodech nakoupili i nemoc a potom bychom toho mohli litovat,“ uvedl ministr.

Vánoce budou ve třetím stupni, myslí si Blatný

Domácí

Blatný ve čtvrtek poslancům řekl, že počet hospitalizovaných s covidem sice klesá, vážně nemocných je ale stále kolem tisícovky a každý den se nově nakazí přes 1000 seniorů.

„Navzdory pozitivním signálům je nezbytné pokračovat v dodržování opatření. Jen tak bude systém udržitelný,“ zdůraznil Blatný. Stále podle něho trvá komunitní šíření onemocnění.

Vláda musí v pátek také vyřešit nařízení ohledně nošení roušek, které shodil Městský soud v Praze kvůli nedostatku odůvodnění, dal ale kabinetu čas do 21. listopadu. Vláda v pondělí vydala přechodné mimořádné opatření, které platí pouze od 18. do 20. listopadu, ve kterém ve všech vnitřních prostorech a některých vnějších zakázala pobyt bez zakrytí dýchacích cest.

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, schválila Sněmovna

Domácí

Česká vakcína proti koronaviru, kterou vyvíjel tým pod vedením lékařky a poslankyně Věry Adámkové (ANO), je podle Blatného zatím u ledu. „Vývoj české vakcíny měl tři fáze. První proběhla úspěšně, ale mezitím se objevila komerčně dostupná vakcína. V současné době, kdy budeme mít v řádu měsíců k dispozici komerční produkt, není potřeba v tomto projektu pokračovat,“ sdělil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám