Hlavní obsah

Certifikáty ani testy ve zdravotních službách nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek skončila povinnost prokazovat se v restauracích, službách či na sportovních akcích certifikátem o očkování proti covidu nebo prodělané nemoci. Netýká se to ale návštěv ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, jako jsou domovy pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mobilní telefon se zobrazeným EU očkovacím certifikátem potvrzujícím aplikaci očkování proti onemocnění covid-19.

Článek

Už od listopadu loňského roku platí, že se návštěvníci těchto zařízení starší 12 let musejí prokázat negativním antigenním nebo PCR testem, certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci. A to se zatím nemění.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého je to v souladu s vládní strategií. „Nemáme zprávu, že by se něco měnilo. Prvním důvodem je, že klienti sociálních služeb jsou velmi rizikovými pacienty, byť jsou z většiny očkovaní. Druhým důvodem je, že mimořádné opatření týkající se zdravotnických a sociálních služeb nebylo nikým napadeno,“ řekl Právu Horecký.

Přehledně: Jak se v Česku rozvolní opatření

Domácí

Pracovní karantény už možné nebudou

Od soboty 19. února končí z rozhodnutí vlády povinné testování zaměstnanců ve firmách, institucích a OSVČ. Avšak zaměstnanci některých zdravotnických a sociálních služeb se testům nevyhnou. A to jednou týdně, pokud nebyli očkováni nebo neprodělali covid.

„Je to v souladu s tím, co řekl ministr zdravotnictví i další členové vlády, a sice, že rozvolňování ve zdravotnických službách přijde na řadu až jako poslední,“ sdělil Právu Horecký.

Zástupci škol se neshodnou, zda je správné ukončit testování na covid

Věda a školy

V testování zaměstnanců tak budou pokračovat poskytovatelé lůžkové a jednodenní zdravotní péče, domovy pro seniory i pro osoby se zdravotním postižením. Testovat se budou také pracovníci pobytových odlehčovacích služeb v týdenních stacionářích nebo chráněného bydlení. Dosud povinně testují všechna zdravotnická a sociální zařízení.

Rozvolňování ve zdravotnických službách přijde na řadu až jako poslední.
Jiří Horecký, asociace sociálních služeb

Samotest nestačí

Na rozdíl od ostatních pracovišť zde však nestačí samotest – potřeba je test provedený zdravotníkem. Po pozitivním výsledku u osoby s příznaky začíná izolace, u bezpříznakových karanténa a je povinný PCR test.

Nulový covid stahuje Hongkong nemilosrdně ke dnu

Koronavirus

Krajské hygienické stanice (KHS) po středečním rozhodnutí vlády už nebudou moci od soboty 19. února nařídit zaměstnancům zdravotních a sociálních služeb pracovní karanténu, kdy do práce dál chodí lidé po rizikovém kontaktu, kteří nemají žádné příznaky, a přitom se denně testují.

Nově to bude stejné jako u kohokoliv jiného, tedy že zdravotníci a sociální pracovníci po rizikovém kontaktu musejí zůstat pět dní v karanténě. A pokud mají potvrzený covid, zůstávají pět dní v izolaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám