Hlavní obsah

Část zdravotníků nedostala covidové odměny, hrozí žalobami

Právo, pcl

Stovky zdravotnických zařízení ještě neproplatily svým zaměstnancům z řad sester či dalšího zdravotnického personálu mimořádné odměny za péči o covidové pacienty. Ti tak přicházejí o desetitisíce korun. Pokud je nedostanou ani v srpnové výplatě, budou padat žaloby, hrozí odbory.

Foto: Novinky

Vyplácení odměn se týká zdravotnických pracovníků, kteří přišli do styku s covidovými pacienty.

Článek

Zaznělo to v úterý na tiskové konferenci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. „Jedná se o větší i menší zdravotnická zařízení,“ prohlásila jeho předsedkyně Dagmar Žitníková.

Tedy jak malé ambulance s jedním lékařem a sestrou, kde lékař dostal odměny proplacené od pojišťovny, ale sestře už je nedal, tak větší zařízení typu zdravotnických řetězců, center pro dialýzu či oční kliniky. Často se prý provozovatelé péče hájili, že peníze nedostali nebo nejsou určené na odměny, ale například na rekonstrukci ambulancí.

Odbory se proto obrátily na ministerstvo zdravotnictví se žádostí o výklad, které podle nich jejich postoj potvrdilo. „Je zcela neodpustitelný postup, kdy zaměstnavatel odmítá vyplatit tyto finanční prostředky svým zaměstnancům,“ citovali odboráři dopis ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Na odměny za covid někteří zdravotníci nedosáhnou, varuje komora

Domácí

Navíc podle nich řada zaměstnanců, kteří odměny nedostali, disponuje potvrzením od pojišťovny, že proplaceny byly.

120 tisíc pro záchranáře

Odbory proto pohrozily, že pokud zdravotníci nedostanou odměny v srpnové výplatě, mohly by padat žaloby. Ty ale kvůli zákonům musejí podat sami poškození zdravotníci, od odborů se jim dostane pouze odborné pomoci.

Policisté a hasiči zatím odměny za covid nedostali

Domácí

Vyplácení odměn se týká zdravotnických pracovníků, kteří přišli do styku s covidovými pacienty. Mají dostat 75 tisíc korun, záchranáři pak 120 tisíc korun. Celkem je v Česku 30 tisíc zdravotnických zařízení, která je vyplácejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám