Hlavní obsah

Policisté a hasiči zatím odměny za covid nedostali

Právo, ada, nig

Zatímco zdravotníci dostali desetitisíce korun jako odměny za nasazení v době epidemie covidu-19, policisté, hasiči, vojáci a další složky na slíbené peníze stále čekají. Důvodem jsou dohady vicepremiéra, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (ANO), kde zhruba miliardu na odměny vzít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Potřebujeme zhruba miliardu korun, kterou ale v našem rozpočtu nemáme,“ řekl Právu Hamáček. Ten navrhuje, aby příslušníci policie a hasičského záchranného sboru dostali po dvaceti tisíci korunách. Jde o zhruba sedmadvacet tisíc policistů a více než sedm tisíc hasičů.

Rozhodnutí do dvou týdnů

S oceněním souhlasí také premiér Andrej Babiš (ANO). „Paní ministryně Schillerová by měla tu miliardu najít. Určitě si to zaslouží,“ řekl Právu. „Zdravotníci už odměnu dostali, takže by nebylo spravedlivé, pokud by další složky nebyly oceněny,“ dodal.

Vláda by se návrhem Hamáčka měla zabývat do čtrnácti dnů.

„Odměny mají sloužit jako poděkování příslušníkům bezpečnostních sborů za odvážnou a obětavou práci během pandemie,“ zdůvodňuje ministr vnitra svůj návrh. Podle něj kvůli únorovému uzavření tří okresů musela policie vytvořit osmdesát stanovišť, na kterých byly nasazeny denně stovky policistů.

Vláda schválila lidem na Moravě až pět milionů na obnovu zničeného bydlení

Domácí

Odměny více než sedmi tisícům hasičů navrhuje ministr kvůli jejich výpomoci ve

zdravotnických a sociálních službách, pomoci záchranné službě či zařízením sociálních služeb.

„Jenom připomínám, že příslušníci bezpečnostních sborů nemají nárok na náhradní volno ani poměrnou část platu za přesčas 150 hodin v roce v době krizového stavu,“ uvedl Hamáček.

Schillerová tvrdí, že se jednání nebrání, ale kvůli výdajům po tornádu na jižní Moravě by mělo vnitro hledat peníze ve svém rozpočtu.

„Na platy jsem navýšila, na odměny, meziročně jsem tam přidala sedm set milionů, takže peníze tam byly. A tam musí primárně hledat tyto rezervy,“ citovala ČT Schillerovou.

Výběr článků

Načítám