Hlavní obsah

Brusel udeřil na Johnson & Johnson kvůli nečekanému odložení dodávek vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise požaduje od firmy Johnson & Johnson vysvětlení jejího rozhodnutí odložit distribuci vakcín do EU. Brusel toto oznámení vůbec nečekal, řekl agentuře Reuters unijní úředník. Farmaceutický gigant se ke kroku rozhodl poté, co americké úřady upozornily na výskyt krevních sraženin u několika jednotek pacientů.

Foto: Cagla Gurdogan, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Americká farmaceutická firma v úterním prohlášení oznámila, že odkládá dodávky vakcín do Evropy a vyhodnocuje vzácné případy krevních sraženin.

„Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady,” uvedla firma.

Brusel o tomto kroku podle všeho neměl vůbec tušení. Podle zdrojů agentury Reuters požaduje Komise urychlené vysvětlení. „Evropská komise je s firmou v kontaktu,” uvedl nejmenovaný zdroj Reuters.

Johnson & Johnson odkládá dodávky vakcín pro Evropu

Amerika

Mluvčí unijní exekutivy odmítl situaci zatím komentovat.

Vzácné případy trombózy

Odložení distribuce v Evropě souvisí s vyšetřováním amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které zkoumají vzácné zprávy o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou Johnson & Johnson. Úřady v USA doporučily, aby bylo v zájmu maximální opatrnosti očkování touto vakcínou pozastaveno.

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Koronavirus

CDC a FDA se zabývají šesti nahlášenými případy „vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců” v odstupu několika dní po podání vakcíny. K pondělnímu datu bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky.

Jak si Česko vede v boji s covidem-19?

Koronavirus

První vakcíny od společnosti Johnson měly do českých ordinací dorazit 19. dubna. Mělo to být 14 400 dávek, o týden později 24 tisíc dávek. Česko má celkem u firmy Johnson & Johnson objednáno kolem dvou milionů dávek.

Jak komplikace s dodávkami zkomplikují vládní vakcinační program, zatím není jasné.

Evropu ochuzují i další výrobci

Firma Johnson není prvním výrobcem vakcín, který dodávky do EU pokrátil. V polovině března oznámila společnost AstraZeneca, že sníží dodávky očkovací látky do Evropy o 73 procent. Do konce března firma dodala 30 milionů očkovacích dávek a za celé letošní první pololetí 100 milionů. Unie přitom vloni s AstraZenekou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém.

EU musí zvýšit výrobu vakcín a kontrolovat jejich vývoz, shodly se členské země

Evropa

Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady.

Do Unie bez vysvětlení krátila dodávky vakcín i společnost Moderna. Například Německo nedostane 878 400 dávek očkovací látky této společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám