Hlavní obsah

Centrum pro lidi bez domova v centru Prahy je v ohrožení. Končí nájemní smlouva

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, dul
Praha

Denní nízkoprahové centrum nevládní organizace Naděje, které se nachází u pražského hlavního nádraží, poskytuje už skoro 15 let pomoc lidem bez domova. Vedení Prahy 1 nyní vyzvalo pražský magistrát, aby s centrem neprodloužil nájemní smlouvu. Podle ředitele pražské pobočky Daniela Svobody by tím ale lidé bez domova přišli o jediné místo v Praze, které jim poskytuje pravidelnou lékařskou péči.

Centrum Naděje pro lidi bez domova je v ohrožení. Končí jí nájemní smlouvaVideo: Novinky

 
Článek

„Do nízkoprahového denního centra přijde denně přes 200 lidí. Lidé bez domova sem mohou přijít pro pomoc, radu sociálního pracovníka, potravinovou pomoc, materiální pomoc. Mohou sem přijít si jen odpočinout nebo se vysprchovat a použít toaletu. Středisko také zajišťuje jako jediné v Praze zdravotnickou podporu a pomoc lidem bez domova. Máme registrovanou ordinaci praktického lékaře, gynekologa a zubní ordinace,” uvedl ředitel pražské pobočky centra Naděje Daniel Svoboda.

Centrum, které se nachází na pozemku U Bulhara v provizorních buňkách přímo pod mostem pražské magistrály, provozuje nevládní organizace Naděje od konce roku 2006 na základě dohody s pražským magistrátem a Prahou 1.

Bezdomovci si mohou dojít pro roušky zdarma

Domácí

Vedení Prahy 1 přitom před třemi týdny vydalo prohlášení, ve kterém nesouhlasí s dalším prodloužením pronájmu pozemku. Současná smlouva vyprší v květnu.

„Už před čtrnácti lety bylo jasně řečeno, že se jedná o dočasné řešení a že Magistrát hlavního města Prahy nejpozději do května 2010 realizuje 'dlouhodobé, komplexní a systémové řešení bezdomovectví a že ke stejnému datu odstraní dočasnou stavbu Střediska pomoci Naděje',” uvedl místostarosta Prahy 1 Petr Burgr (KDU-ČSL).

Foto: Novinky

Středisko U Bulhara disponuje jako jediné lékaři pro lidi bez domova.

„Máme březen 2021 a vedení hlavního města se místo toho, aby konečně přišlo s řešením, snaží bez konzultace s Prahou 1 současný neúnosný stav v tichosti prodloužit. S tím zásadně nesouhlasíme,“ dodal.

S tím, aby město přišlo se systémovým řešením problematiky bezdomovectví, centrum Naděje souhlasí. „Souhlasíme s tím, aby se zde redukovala kapacita, ale za podmínky, že by se podobné menší středisko vytvořilo v rámci jiného místa buď v centru, nebo jeho širším okolí. Aby se tak rozdělila zátěž, rozdělila možnost pomoci lidem bez domova,” řekl Svoboda.

I přes velké mrazy jsou v pražských noclehárnách pro bezdomovce volná lůžka

Domácí

Podle něj zrušením centra problematika bezdomovectví v centru nezmizí. „Lidé bez domova sem nepřicházejí proto, že jsme tady. Naděje tady vznikla, protože lidé bez domova tady byli, a přišli jsme jim pomáhat. I to je smysl vzniku tohoto střediska,” doplnil s tím, že lidé bez domova se ve větších městech zpravidla vyskytují právě v centru a v místech dopravních uzlů.

Foto: Novinky

Naději denně navštíví na 200 lidí.

Podle pražské radní pro sociální politiku a zdravotnictví Mileny Johnové (Praha sobě) by měl magistrát o prodloužení nájmu rozhodnout v následujících týdnech. „My jsme dostali od Naděje žádost o prodloužení na deset let. V tomto dlouhém horizontu ta žádost určitě nebude vyslyšena. Nicméně bych byla ráda, abychom v nějakém kratším termínu, patrně do dvou let, tu smlouvu prodloužili,” řekla pro Novinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám