Hlavní obsah

Anglii zaplavila indická mutace, může za to chyba v trasovací aplikaci

– Londýn
Novinky, drk

Za šíření nakažlivější indické varianty koronaviru v Anglii může do velké míry technická chyba v trasovací aplikaci, oznámila britská vláda. Hygiena kvůli ní nedostala informace o 700 nakažených a jejich kontaktech, kvůli čemuž se mohl virus nekontrolovaně šířit dál.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Blackburnu čekající ve frontě na očkování

Článek

Chyba podle všeho vznikla při vadné aktualizaci softwaru.

Mezi 21. dubnem a 11. květnem systém hlásil jen malou část vytrasovaných kontaktů. Lidé, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, tak netušili, že by se měli izolovat, a mohli tak dál šířit virus v komunitě.

Postiženými městy jsou Blackpool, York, Southend-on-Sea, Thurrock, Bristol, Severní Somerset, Severovýchodní Somerset, Bath, Blackburn a Darwen.

Hlavním ohniskem indické mutace v Británii je město na severozápadě Anglie

Koronavirus

Posledně jmenovaný se kvůli chybě stal jedním z největších ohnisek indické mutace v celé Británii.

Ani do dnešního dne se ve městech nepodařilo všechny kontakty dohledat. Tamní úřady proto na místo přivolaly posily, aby s nedodělky vypomohly.

V Británii urychlují očkování kvůli indické mutaci

Evropa

Jeden zdravotník v Darwenu řekl listu Guardian, že nárůst nakažených způsobila vláda svými „systémovými a operačními selháními”.

Opoziční labouristé vyzvali kabinet Borise Johnsona, aby vysvětlil, jak přesně k chybě došlo. Systém na testování a trasování (test-and-trace system) přišel státní kasu asi na 37 miliard liber (1 bilion Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám