Hlavní obsah

Daňově optimální stravenky znamenají při valorizaci mezd víc peněz pro zaměstnance i firmy

Komerční článek

Je pro zaměstnance a firmy lepší variantou navýšení finanční odměny přímo do mzdy, nebo zvýšení příspěvku na stravenky? Spočítali jsme to a porovnali za vás. A lépe z toho vyšly stravenky. Zjistěte, kolik „peněz navíc“ díky nim získají firmy i jejich zaměstnanci.

Foto: Sodexo

Daňově optimální stravenky znamenají při valorizaci mezd víc peněz pro zaměstnance i firmy

Článek

Vysoká inflace za poslední rok a půl ve fungování firem leccos změnila. A v životě zaměstnanců také. Vyšší provozní a životní náklady vedou všechny ke stále většímu zvažování skutečně účelných finančních kroků. Firmy vnímají, že je třeba zaměstnancům valorizovat mzdy, ale zároveň hledají cesty, které pro ně znamenají rozpočtově odpovědná a daňově optimální řešení.

Aktuální hodnota daňově optimální stravenky je 194 Kč

Tuto situaci lze zčásti řešit využitím možností, které nabízejí tzv. daňově optimální stravenky. Nejvýhodnější forma valorizace mzdy je totiž zvýšení nominální hodnoty stravenek právě do výše daňově optimální stravenky. To je aktuálně 194 Kč. Zaměstnavatelé si tedy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky právě v této hodnotě.

Firmy můžou svým zaměstnancům uhradit i vyšší částku, to už ale bez slevy na dani na straně zaměstnavatele, jedná se pak o nedaňový náklad.

Dvě třetiny zaměstnanců považují stravenky za žádaný benefit

Průzkum agentury Ipsos, který v srpnu 2023 provedlo Sodexo ukazují, že dvě třetiny zaměstnanců by preferovaly navýšení mzdy o 1 000 Kč ve stravenkách oproti 740 Kč přímo do mzdy. Tato preference je stejná u respondentů, kteří stravenky mají, i u těch, kteří stravenky od svého zaměstnavatele nedostávají.

Dle průzkumu 8 z 10 zaměstnanců souhlasí s tím, že stravenky jsou důležitý benefit od zaměstnavatele, který jim přilepšuje k rodinnému rozpočtu. Oceňují, že jim zaměstnavatel dává něco navíc.

Stravenky pomáhají zaměstnancům zmírnit dopady zdražování

Dle průzkumu Ipsos pro Sodexo 7 z 10 dotazovaných zaměstnanců souhlasí s tím, že stravenky pomáhají zmírnit dopady zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Zaměstnanci, kteří dostávají příspěvek ve formě stravenek, uvedli, že průměrně platí 16 % z ceny nákupů potravin právě stravenkami.

68 % zaměstnanců využívá stravenky alespoň jednou týdně k nákupu potravin v supermarketu nebo hypermarketu a 42 % platí stravenkami v restauracích, jídelnách, kavárnách a podobných podnicích.

Stravenková karta ve spojení s cashbackem může přinést zaměstnancům navíc až 5 500 Kč ročně

Stravenky přinášejí mnohé benefity nejen firmám, ale i zaměstnancům. Díky propojení stravenkové karty s platební kartou, můžou lidé platit i vyšší částku, než kterou mají k dispozici ve stravenkách. Díky cashbackové službě Sodexo Peníze zpět, navíc můžou získat až 5 500 Kč ročně. To jim pouhá finanční valorizace mzdy nepřinese.

Valorizace mezd pomocí stravenek ušetří firmě i tisíce korun ročně u každého zaměstnance

Pro názornost si vše uveďme na praktickém příkladu. Tím bude shrnutí dat pro firmu o 10 zaměstnancích, kteří odpracují 21 dní nebo 21 směn v měsíci.

Budeme-li počítat s tím, že dostávají 55% příspěvek od zaměstnavatele na daňově optimální stravenku ve výši 194 Kč, tedy 106,7 Kč.

Foto: Sodexo

Valorizace mezd pomocí stravenek ušetří firmě i tisíce korun ročně u každého zaměstnance

Jak by to bylo v případě firem s nižšími nebo vyššími stovkami zaměstnanců? Úspora zaměstnavatele by se pohybovala v částkách, které by jim umožnily investovat třeba právě do zaměstnanců ještě jiným způsobem.

Zjistěte, kolik byste díky využití daňově optimální stravenky mohli své firmě ušetřit vy. Informace najdete na webových stránkách www.sodexo.cz

Výběr článků

Načítám