Hlavní obsah

Budete mít doma 2× svižnější internet? Ověřte si, jestli se zrychlení na 2 Gb/s týká i vás

Komerční článek

Pokud používáte pevné připojení k internetu, zbystřete. Provozovatel největší české telekomunikační sítě CETIN totiž začíná u optických přípojek nabízet dvakrát rychlejší připojení než dřív. Zároveň průběžně zrychloval i přípojky metalické. Takže jestli se vám internet seká nebo vleče, dost možná by se s tím dalo něco dělat.

Foto: CETIN

Nejen, že CETIN dvojnásobně zrychluje optiku na 2 Gb/s, ale slibuje znásobit i počet nových přípojek

Článek

Proč se Vám internet nezrychlí sám od sebe, a co s tím

To, že síť zrychluje, je sice dobrá zpráva, ale samo o sobě to pro vás nic neznamená. CETIN vám totiž neprodává připojení, svoje sítě poskytuje operátorům – změnu navýšení rychlosti si tak můžete dohodnout právě u nich. Jak svižně u vás internet může šlapat, zjistíte jednoduše. Stačí zadat adresu na zrychlujemecesko.cz. Zároveň se tu můžete podívat na jednoho z asi dvou desítek operátorů, kteří s CETINem spolupracují, a vybrat si pro sebe toho pravého.

Optika je vidět nejvíc, ale zrychluje i zbytek sítě

Kontrolovat nejvyšší rychlost připojení se vyplatí pravidelně. Díky moderním technologickým postupům totiž CETIN průběžně zrychloval i metalické přípojky. Možná tomu nebudete věřit, ale od roku 2015, kdy CETIN vznikl, se pevný internet v jeho síti zrychlil víc než osminásobně. Zatímco před 7 lety jste mohli průměrně stahovat rychlosti 25 Mb/s, loni v prosinci už to bylo 202 Mb/s.

Foto: CETIN

Věřili byste, že před 8 lety byl český internet 8× pomalejší? Za dnešní rychlostí jsou miliardové investice a hora práce

Bude jedna z nových optických přípojek u Vás?

CETIN plánuje do roku 2027 zněkolikanásobit počet optických přípojek po celém Česku. A výrazně s tím pokročil už během roku 2022, takže optické připojení je teď mnohem dostupnější. Pokud vás zajímá, jestli se něco chystá i ve vašem okolí, stačí si ověřit adresu na zrychlujemecesko.cz.

Co možná o společnosti CETIN nevíte

Společnost vznikla v roce 2015 odštěpením od firmy O2. Od té doby vlastní, provozuje a modernizuje největší síť elektronických komunikací, které pokrývá 99,6 % populace České republiky. CETIN poskytuje infrastrukturní služby pevných a mobilních sítí, datové služby pro korporátní sítě a pronájem datových center. Zajišťuje i mezinárodní hlasové služby, a to jak pro domácí, tak pro zahraniční poskytovatele. Je to nezávislý velkoobchodní hráč, který udržuje princip otevřeného přístupu za férových podmínek pro všechny. CETIN patří do skupiny PPF a od roku 2020 jako součást CETIN Group spravuje a modernizuje sítě i v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku.

CETIN V ČÍSLECH A DATECH

Pokrytí české populace: 99,6 %

Mobilní technologie: GSM, UMTS, LTE, CDMA,

Počet základnových stanic pro mobilní síť: 6 000

Fixních technologie: SDH, WDM, Ethernet a IP

Kilometry optických kabelů: 65 tisíc

Kilometry metalických kabelů: 20 milionů

Počet pevných přípojek: 1 milion

Výběr článků

Načítám