Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zakrytá socha, zamlžený zrak

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice, která nechala zakrýt sochu maršála Ivana Koněva, dostával vyhrůžky fyzickou likvidací.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Více zde. Přes víkend se pokoušeli jedinci plachtu z pomníku strhnout. Je z toho událost, která jitří emoce.

Takže v klidu vytyčme zásadní body. Sovětský výklad dějin pravil, že Československo osvobodila Rudá armáda, z čehož vyplýval zamlčený předpoklad, který slyšíme i z dnešního Ruska: Češi mají být na věčné časy vděční a Rusko má na toto území na věčné časy nárok. Ochránci pomníku nosí v hlavě toto schéma.

Připomenu, že sovětský výklad, po otevření archivů, rozbili napadrť v 90. letech minulého století a na začátku tohoto století historici. Nikoli američtí. Ruští. SSSR nebojoval proti německému nacismu vždy a všude. Německu poraženému po první světové válce pomohl na nohy včetně vojenských školení, aby ho měl jako spojence proti demokraciím.

Po paktu Molotov - Ribbentrop dal Stalin Hitlerovi bianco šek k útoku na Evropu a sám se přiživil zabráním části Polska. V Brestu proběhla slavnostní vojenská přehlídka komunistů a nacistů. Stalin oslavoval „pana Hitlera“ coby hlavu státu, který se s tím sovětským sbratřil společně prolitou krví zde. V červnu 1941 si už dva zločinné režimy šly po krku na život a na smrt a součástí tohoto boje se stal vstup Rudé armády na území Československa.

Není tedy komu děkovat za osvobození od nacistů? Ne, to není pravda. Ztotožňuji se s tímto názorem zde. Co se týče sovětských maršálů, byli to vrahové vlastních lidí, které posílali po tisících na jistou smrt, aby splnili Stalinovy rozkazy. Ale jak říkal jiný maršál, Georgij Žukov, „ruské ženské porodí další vojáky“. Mít v roce 2019 pomník ozbrojeného sluhy zločinců uprostřed demokratického města a ještě jej s pěnou u úst bránit, co to znamená?

Nic mimořádně složitého. Neznalost dějin doplněná frustrací z demokracie tlačí tyto obhájce stále blíž ke starému známému dubisku, které dnes plně převzalo pohled na dějiny ze sovětských dob. Putinův propagandista pověřený úkoly v USA, Andranik Migranjan, již v roce 2014 napsal, že je třeba rozlišovat mezi Hitlerem před rokem 1939 a Hitlerem po roce 1939. A že kdyby Hitler zůstal jen u zabrání československých Sudet, stal by se největším německým politikem v dějinách. Současný ruský senátor Franc Klincevič čerstvě dodal, že druhou světovou válku vyprovokovalo Polsko.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Ti Češi, kteří brání Koněvův pomník, pomáhají Rusku v jeho hybridní válce proti demokracii. Někteří proto, že mají zamlžený zrak, jiní cíleně.

Reklama

Výběr článků

Načítám