Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Výfukové plyny smrdí, auto tedy aspoň jede

Jakmile se vláda rozhodla udělat kroky, které budou bolet, začalo se na ni pálit. Nejen ze strany opozice, ale i od jejích bývalých a současných voličů.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Proč to dělá ANO, je pochopitelné. Stejně tak není třeba se ptát, proč útočí na vládu nacionalistická a fašistická havěť. Nelíbí se jim, jak dnes Česko vypadá, chtěli by víc nacionalismu a víc nafouklých konzerv, které by tak rády zakazovaly stravu nezasaženou botulinem. Jinými slovy je jejich cílem český Orbanistán. A vzorem je Putinovo Rusko.

Jenže i ve vládní koalici lze bez problémů najít stopy stejné infekce. Podrobněji jsem se tomu věnoval nedávno a zmínil jsem tři kontrolky: přípravu zákazu vybírat školy pro děti, odpor proti schválení manželství pro všechny a ministra spravedlnosti Pavla Blažka, jenž se po letech opět dopustil kroku, který nahrává moskevskému režimu.

Lze k tomu dodat vládní hrátky s ratifikací úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Také příchylnost k Orbánovi a jeho způsobům, která blokuje nejen rozhodnutí, ale samotnou debatu, co stále pohledává český stát ve spolku V4. V neposlední řadě hraje roli to, co lidé vidí nejlépe, a sice dojem, kterým řada ministrů působí při vystupování na veřejnosti.

V předvečer minulých sněmovních voleb jsem sepsal, co od voleb chci a co očekávám. Zmíněné Oči měly název Vyvětrat sirovodík. Víc od těchto voleb chtít ani nelze. Sirovodík, jak lze snadno pochopit, produkoval Andrej Babiš a jeho skvadra. Tehdy jsem došel k závěru, který jsem si v těchto dnech vybavil: „Umím vypočítat všechny současné mouchy, skryté vady a potenciální slabiny Babišových politických protivníků a nejednou jsem to v této rubrice udělal. Jenže teď je zde šance vyvětrat Babišův sirovodík. I s vědomím, že ho mohou vystřídat výfukové plyny.“

Vyhodnotil jsem to nyní tak, že výfukových plynů je víc než dost. Smrdí jako každý výfuk. Na druhou stranu to také znamená, že vládní auto jede. V zahraniční politice zcela jistě tam, kde ho chtěli voliči vidět. Doma se snaží o cestu přes výmoly. Není to vůbec příjemná jízda, protože kromě silnice ve zbědovaném stavu ovlivňují výkon řidiči na té úrovni, kterou Česko má.

Nezbývá než skončit stejnými slovy jako před volbami v říjnu 2021: „Vybírat se dá pouze z toho, co se nabízí.“ Hájit současný kabinet s argumenty, že je to dobrá vláda v každém směru, nejde. Není-li však k mání látka nejvyšší kvality, bereme to, co je alespoň trochu nositelné. Jinak nám vnutí novodobý tesil.

Reklama

Výběr článků

Načítám