Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Šance pro hrdé plebejství

Na Twitteru napsal pan Jiří Gregor, co se vlastně stalo v Lánech za vládnutí Miloše Zemana: „Alkohol v Lánech vychlastala zvěř, kterou pak postřílel kancléř. Všechno vysvětleno.“ Je to trefné zhodnocení desetiletého období, které už naštěstí končí. Nejde však pouze o burana na Pražském hradě, jak je v těchto dnech často slyšet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kdyby v české společnosti mohla zaručit desetiletý veget v nejvyšší státní funkci ušlechtilost, dodržování pravidel a džentlmenské chování, věřte mi, že by nebylo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku ušlechtilejšího džentlmena úzkostlivě plnícího kodex cti než Zeman. Na to bezpochyby měl, ovšem pouze kdyby to vynášelo.

Jenže dobře znal své pappenheimské. V extrémní podobě to vyjádřila jedna paní na mítinku s tehdejším prezidentem a tato slova následně zlidověla: „Vaše moudrost je nad naše chápání!“ Jinak řečeno potřeboval Zeman oslovit určitou vrstvu spoluobčanů, která slyšela na bezohlednou sílu, jež ovládne nejvyšší patra státu. Takto uspořádaný svět byl a je pro ně srozumitelný, vědí, kdo je kdo a kde je jejich místo, a když jim vrchnost navíc řekne, kdo je nepřítel, nebudou mít co víc si přát.

Jak to tedy je s tím rozvrstvením společnosti? Udělám to, co jsem udělal mnohokrát předtím. Ocituji definici, která mi přijde zatím nejdokonalejší. Není proč se snažit o lepší vystižení problému, když existuje brilantní úvaha na toto téma. Autorem je Mikuláš Bek a pronesl ji v době, kdy ještě nebyl senátorem ani ministrem, ale působil jako rektor Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: Novinky

Mikuláš Bek o plebejství Čechů

Bekův popis lokajského plebejství sedí na aktivity Miloše Zemana a především jeho vydařeného nejbližšího okolí jako zadní část těla (nechci napodobovat dosluhujícího prezidenta v užívání nespisovných až sprostých slov) na hrnec. Závěrečný akord s vychlastaným skladem alkoholu v Lánech a trestním oznámením kováře na kováříčky byl dokonalý. Lépe by to nedokázal ani Šostakovič.

Deset let rozlezlých lokajských plebejců končí. Zeman dokouří pohanku a bude odvezen na smetiště dějin. Může se však něco změnit, a pokud ano, z jakého důvodu by k tomu mohlo dojít?

Může. Důvod je obsažen v Bekově úvaze. Nový prezident Petr Pavel je totiž stejně tak součástí české společnosti, jako jí byl Miloš Zeman. Jen se jedná o tu druhou část, která je úplně jiná než lokajští plebejci. Již v prezidentských volbách dokázalo zvítězit „plebejství hrdé, sebevědomé, otevřené a také připravené pomoci tomu, kdo pomoc potřebuje“.

Od čtvrtka bude mít šanci ukázat, že umí držet lajnu. Na Hradě i v podhradí.

Abych tu pohanku dokouřil. Zeman chtěl v diskusi se Soukupem dokončit pohádku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám