Hlavní obsah

Krádeže, zpronevěry, podvody. Prezidentská kancelář podá trestní oznámení na správu Hradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, krádeže, zpronevěry či podvody. Kancelář prezidenta republiky (KPR) v pondělí na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) uvedla, že podá trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pohled na Pražský hrad a Čechův most

Článek

KPR v tiskové zprávě zmiňuje některá pochybení, za která podle ní odpovídají bývalý ředitel SPH Ivo Velíšek a bývalá ředitelka Odboru zámek Lány Michaela Javůrková.

V souhrnu se má jednat o podezření z trestných činů u konkrétních osob i dosud nezjištěných pachatelů, a to konkrétně z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, z porušení povinnosti při správě cizího majetku, z krádeže, zpronevěry a podvodu.

„V příštích měsících se na Hradě uskuteční důkladné inventury vnitřních předpisů, ale také faktického nakládání s prostředky SPH,“ uvedl Hrad.

Pavlova inaugurace: Oběd se Zemanem, složení slibu, mše či zdravice občanům. Na Hradě začne úřadovat až po kontrolách

Domácí

Podle zprávy bylo učiněno celkem patnáct zjištění, z toho tři s vysokou závažností a sedm středně závažných. Například v oblasti zadávání veřejných zakázek bylo zjištěno, že byla špatně stanovena předpokládaná hodnota, nastalo riziko mimořádně nízké nabídkové ceny; další zjištění se týkají nevhodného způsobu předkládání nabídek nebo nesprávného údaje v registru smluv.

Udivený Velíšek

„Nejsem překvapený, ale jsem udivený. Nechci se zatím vyjadřovat, počkám na to, jak se k tomu postaví příslušné orgány. Teď je prvotní, aby se ukázala pravda. Myslím si, že si každý udělá vlastní obrázek, co to znamená nebo co se děje,“ komentoval trestní oznámení pro Právo bývalý ředitel SPH Ivo Velíšek.

Zároveň zdůraznil, že do věci nechce tahat emoce. „Mělo by to skončit ve věcné rovině, posoudit to, z čeho mě obviňují a co pokládají za předmět trestního oznámení,“ sdělil Právu dodal.

Rekonstrukce Vikárky i problém s alkoholem

Podezření na Hradě se týkají také alkoholu. V Lánech byl podle zprávy téměř prázdný sklad, 20 lahví alkoholu měsíčně se mělo fiktivně odepisovat na protokolární účely. Také se mělo špatně nakládat se stáčeným alkoholem z ovoce z vlastní produkce. Problémy jsou také v oblasti nakládání se dřevem.

Zpráva rovněž uvádí, že pochybení přišlo například ve chvíli, kdy měl jeden ze zaměstnanců trvale držet klíče od pokladen, bylo špatně kontrolováno přepočítávání hotovosti, zaměstnanci nečerpali dovolenou podle zákoníku práce nebo se „tržby z toalet neevidovaly podle lokalit“.

V případě oprav a stavebních úprav ve Vikářské ulici podle ní Velíšek mimo jiné v příkrém rozporu se zákonem o veřejných zakázkách nezrušil zadávací řízení, když se do řízení přihlásil jediný uchazeč, byl zjištěn ekonomický rozpor mezi technickým průzkumem a skutečností a byl zjištěn i rozpor nabídkové ceny a předpokládané hodnoty zakázky.

„Jakožto veřejný zadavatel stanovil nevhodný způsob předkládání nabídek e-mailovou poštou, což vytvořilo prostor pro zvýhodnění jednoho dodavatele a manipulaci s informacemi,“ stojí v tiskové zprávě.

Ještěže už jde do p*dele. Zemanova téměř poslední slova ve funkci opět vyvolala vlny

Domácí

Společnost audit prováděla od loňského 22. prosince do letošního 27. ledna „Práce zahrnovaly posouzení dodržení právních předpisů a posouzení nastavení a fungování souvisejících procesů,“ píše se ve zprávě.

Na Hradě loni od března do září prováděl komplexní kontrolu NKÚ, jehož závěrečnou zprávu dosud nemá prezidentská kancelář k dispozici. Dílčí výsledky kontroly NKÚ pak podle Hradu přiměly kancléře Vratislava Mynáře k říjnovému odvolání Velíška a zadání doplňujícího externího auditu, který vypracovala společnost BDO.

„Další opatření lze očekávat, až KPR a SPH obdrží závěrečnou zprávu o výsledcích kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ),“ stojí v tiskové zprávě.

Renta 50 tisíc, důchod 23 000 Kč. Budeme muset vyžít, postěžoval si Zeman

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám