Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Regionální tango

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolený prezident Petr Pavel včera a dnes plní první ze svých slibů. Řekl, že navštíví nejproblematičtější regiony České republiky, aby se na místě seznámil s tím, s čím tam jsou lidé nespokojeni. Začal návštěvou Karlovarského kraje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Reportáží o této cestě je v médiích dostatečné množství, aby se čtenářky a čtenáři mohli s průběhem Pavlova pobytu v kraji seznámit v různých detailech. Lze také vyvodit první závěry z postupu zvoleného prezidenta a obyvatel regionu.

Pavel si nechal vyprávět, jak se na Karlovarsku žije, od lidí, kteří v kraji drží otěže řízení. Setkal se také s veřejností. Popřel předchozí charakteristiku, kterou karlovarskému regionu dal Andrej Babiš, a sice, že zrovna tento kraj je nejhorší ve všem. Upřímně řečeno není jasné, co jiného by mohla udělat (zvolená) hlava státu než získat určité množství informací a nechat ho dál zpracovat jednak vlastním mozkem, jednak svými spolupracovníky a pak vládou, bude-li ta ochotna se touto věcí zabývat. Toto všechno ale bude chtít čas.

Je pozoruhodné, co řekl starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO) o minulých zkušenostech s nejvyššími státními činiteli: „Jediný Andrej Babiš jako premiér se mi ozval a pověřil svého ekonomického poradce, aby nám pomohl.“ Žádná zásadní pomoc však do Aše a okolí nedorazila. Pavel má šanci zachovat se jinak.

Mohl by tím přesvědčit i ty nespokojené občany, kteří se reportérům ozývali s přáním, aby s nimi Pavel mluvil jako Miloš Zeman. Je to ovšem přání z rodu nesplnitelných, protože Pavel si zjevně nepotrpí na předvádění se v roli moudrého monarchy, který sice pro poddané má dobře uleželé bonmoty, ale skutek utek’. Kdyby se do regionu dostala po nějaké době vládní pomoc ve zvýšené míře v porovnání s minulostí, mohlo by dojít ke změně podobných postojů.

Poslední větu jsem sice napsal, ale zároveň mám o jejím obsahu značné pochybnosti. Jednak proto, že nevím, zda taková pomoc dorazí. Jednak z důvodu, že i kdyby dorazila v podobě peněz a investic, nemusí se setkat s připraveností místních tuto pomoc využít. Nemám na mysli třeba starosty nebo podnikatele, ale právě ty obyvatele, kteří dnes nadávají na všechno, co přesahuje práh jejich domova.

Vede mě k těmto pochybnostem schopnost pískat na zvoleného prezidenta před hokejovým zápasem jen tak ze zloby, i když jako hlava státu zatím nic neprovedl v dobrém ani ve zlém. Nebo hozené vajíčko na Pavlovo doprovodné auto. Říká se, že k tangu je potřeba dvou. Pavel se snaží o první kroky. Když ale dostane košem, žádný tanec nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám