Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Realita drhne, je pro leckoho nepříjemná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden začal prohlášeními dvou lidí, kteří ví víc než ostatní obyvatelé České republiky. Ne že by šlo o giganty, jejichž moudrost je nad naše chápání. Ti nám doufám z vrcholné politiky vymizeli. Tito muži prostě dostávají dost informací, aby je dokázali zpracovat a uzpůsobit jim své kroky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Připomenu, oč šlo. Podle náčelníka generálního štábu AČR Karla Řehky je možné, že by se mohla rozhořet válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. A pokud by na takový konflikt došlo, Česko by se ho od první chvíle účastnilo. Řehka to řekl v pondělí na konferenci na téma Vnitřní bezpečnost a odolnost státu v Poslanecké sněmovně. Zásadní k zabránění takovému scénáři je podle něho příprava a odstrašení.

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka varoval před ruskými snahami torpédovat schválení smlouvy o obranné spolupráci mezi Českem a USA. „Lze předpokládat, že Rusové budou využívat všech svých prostředků, včetně tvrdých dezinformací, a to i osobního až intimního charakteru, páté kolony u nás a tak dále, aby schválení této smlouvy zabránili,“ řekl šéf civilní kontrarozvědky.

Tady neuškodí stručná poznámka. Lidé nikdy nevnímají skutečnost stejně a zároveň ji málokdo je schopen pojmout v její drsné podstatě. Každý člověk přirozeně tíhne k přikrášlování reality, protože se podvědomě vyhýbá špatným zprávám a negativním pocitům. Proto je kolem nás tolik spoluobčanů, kteří žijí ve svých vlastních světech, ať už ty světy ovlivnilo a pak vytvořilo cokoliv v jejich životě či rodinné anamnéze.

I proto musí společnost, která se stará o to, aby přežila pod tlakem jiných vlivů, než jsou její většinové hodnoty, vychovat jedince, kteří budou mít v popisu práce radikální zákaz růžových brýlí, jakýchkoli sentimentů či emocí, natož blíže neurčených nadějí, že bude líp, poněvadž lidi jsou v jádru dobří. Takové jedince pak posílá do služby v organizacích jako česká BIS, a také do armády, kde se musí pracovat s opačným předpokladem, než který si může dovolit obyčejný člen společnosti, který by raději sluníčko než černé mraky. Musí počítat s tím, že nepřítel existuje, má jistý vývoj, který je nutné sledovat, a musí být připraveni na to, že nepřítel zaútočí.

České republice konflikt bezprostředně nehrozí, armáda se ale musí připravovat na všechny varianty, i ty málo pravděpodobné, reagoval premiér Petr Fiala. Řehkovo varování ale stále platí stejně jako varování Koudelkovo. Realita, kterou obnažují, drhne a je pro leckoho jistě nepříjemná. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat©.

Výběr článků

Načítám