Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nastavovat druhou tvář je cesta k záhubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel promluvil 8. května k výročí osvobození a nebyl to projev zaprášeně historický. Spojil tehdejší válku s válkou současnou, kterou vede Rusko proti Ukrajině a celému svobodnému světu, a Kreml se k takové válce hlásí. Pavel použil srovnání, které se nabízí samo. Dnešní Rusko se vůči Ukrajině chová jako přes kopírák podle vzoru hitlerovské Německo a jeho agrese proti Československu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Prezident připomněl mnichovanství západních spojenců a chování hlavy čs. státu Edvarda Beneše. „Dali přednost ústupkům před úctou a hrdostí. Jak to tehdy velice trefně komentoval poslanec britského parlamentu Winston Churchill, Británie a Francie měly na výběr mezi hanbou a válkou. Zvolili si hanbu a měly válku. Myslím, že to nejhorší v historii je nepoučit se a opakovat stejné chyby,“ poznamenal Pavel.

Co znamená poučit se v současných českých podmínkách? Jednak mít zahraniční politiku, která bude aktivně pomáhat bojující Ukrajině proti neonacistickému Rusku. V této souvislosti nemohu opomenout trefnou karikaturu ruského bankovního právníka, který coby kreslíř vystupuje pod pseudonymem Aljoša Stupin. Žije samozřejmě v emigraci, v Rusku by už nebyl na svobodě a možná ani mezi živými.

Pokud jde o zahraniční aktivity českého státu, plní vláda a prezident tento úkol na jedničku. Ale to, proti čemu vystupují na mezinárodním poli, mezitím nerušeně bují v zemi samotné. Nedávné srocení na Václavském náměstí už nebylo proti žádné bídě, ale otevřeně vystupovalo na podporu ruského zločinného státu a jeho války. Nešlo si toho nevšimnout.

Česká Poslanecká sněmovna skutečně označila ruský režim za teroristický. Není to samozřejmě zákon, jen usnesení. To, že se nejedná o zákon, je také základem protestů otevřených a skrytých sympatizantů Putinova režimu v Česku proti omezením spojeným s demonstrativním vystavováním symboliky teroristického státu v českém veřejném prostoru.

Ruské a sovětské vlajky spolu se symbolikou zločineckých band působících na straně ruského agresora skutečně vlály v centru hlavního města České republiky. I když to nebudeme poměřovat literou zákona, zbude nám mnoho jiných možností. Bylo to v blízkosti Národního muzea. Budova této instituce byla poničena střelbou sovětských vojsk v roce 1968. Dnešní chcimírové a Putinovy služky se hlásí nikoli k vlastnímu národu, ale k agresorovi z tamtěch časů, který povstal z popela SSSR a v dnešní podobě vypadá mnohem nebezpečněji než v roce 1968. Vsadím se, že kdyby Rusko začalo ostřelovat české paneláky, bude cháska z Václaváku podporovat vrahy, nikoli oběti.

Platí v tomto případě: „Když tě někdo udeří do pravé tváře, nastav mu i druhou“? Ne. Byla by to cesta k záhubě.

Muž si vzal na demonstraci v Praze nášivku wagnerovců, byl zadržen

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám