Hlavní obsah

Muž si vzal na demonstraci v Praze nášivku wagnerovců, byl zadržen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie na Václavském náměstí v Praze v sobotu zadržela muže kvůli podezření na schvalování genocidia. Na náměstí se konala demonstrace proti vládě a válce na Ukrajině. Na snímcích z místa je vidět, že měl muž na batohu nášivku se jménem Wagnerovy skupiny.

Foto: Aktu.cz

Muž s nášivkou wagnerovců

Článek

Zadržení muže v souvislosti se symbolem, který na sobě měl, Novinkám potvrdila mluvčí policie Violeta Siřišťová.

„V souvislosti s dnešním shromážděním na Václavském náměstí jsme zadrželi jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Pražští kriminalisté již v minulosti muže pro stejný trestný čin stíhali,“ sdělila Novinkám.

Snímky z místa ukazují, že muž měl na batohu nášivku s názvem Wagnerovy skupiny, která se podílí na ruské invazi na Ukrajinu. Měl na něm také svatojiřskou stuhu, tradiční ruský symbol vojenské cti. S sebou měl rovněž ruskou vlajku s ruským znakem.

Na Václavském náměstí v Praze se sešlo v sobotu několik stovek lidí, aby protestovali proti vládě a válce na Ukrajině. Požadovali také odchod Česka z NATO a Evropské unie.

Akci svolal aktivista Ladislav Vrabel. V proslovech vystoupili třeba expremiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, někdejší předseda Valného shromáždění OSN a ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan, komunistický politik Josef Skála nebo bývalý poslanec Lubomír Volný, který byl do Sněmovny zvolen za SPD.

Před Národním muzeem se zároveň shromáždily desítky lidí, aby naopak vyjádřily své sympatie k Ukrajině.

Vrabel a spol. protestovali na Václavském náměstí. Přišly stovky lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám