Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Když dinosauři přežijí svou dobu

Skoro každému se stalo, že někde v šuplíku zapomněl konzervu a objevil ji ve chvíli, kdy byla dávno prošlá a varovně se nafoukla. Co s ní? Kdysi bývala populární, hit prodejů, předmět obdivu hospodyněk. Ale to bylo před mnoha lety. Na druhou stranu, když v ní tehdy tolik konzumentů nacházelo potěšení, nemůže být úplně špatná ani po ztrátě trvanlivosti, že? Nebo je to jinak?

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po jejím otevření se má zkontrolovat, jednak zda vydala zvuk a jednak jaký zvuk to byl. Pokud zazní cosi jako odešlé větry, je to jeden marker. Druhým bude pach. Jestliže je sladěn se zvukem a má puch sirovodíku, pak tato konzerva, při vší úctě k jejím minulým zásluhám, je na prd.

Václav Klaus (ten starší) v nedávných komunálních volbách volil SPD a pochlubil se tím před europoslanci stejné krve. Vyjádřil uspokojení, že Česko je zastoupeno Ivanem Davidem a Hynkem Blaškem. A o sobě také řekl, že „stále žije a aktivně se účastní probíhajících debat a sporů“.

Dvě poznámky ke jmenovaným europoslancům. Václav Klaus začínal jako vyhraněně pravicový politik. Ivan David začínal v Levé alternativě jako radikálně levicový politik. Po letech se sešli na platformě českého nacionalismu, odporu k boji Ukrajiny proti Rusku a obdivu současného ruského fašismu (kdo nevěří, ať se podívá, komu patří citát, kterým Vladimir Putin uzavřel své vystoupení k anexi části Ukrajiny).

Hynek Blaško SPD už nereprezentuje. Před nedávnem z hnutí se skandálem vystoupil, pravděpodobně proto, že mu nedali medajli. Jinými slovy proto, že Tomio Okamura jmenoval kandidátem hnutí na Hrad Jaroslava Baštu, nikoli Hynka Blaška.

Poznámka k deklarované aktivitě Václava Klause v probíhajících debatách. Portugalský diktátor António de Oliviera Salazar v posledních letech svého života stále věřil, že zásadně působí na chod země. Ve skutečnosti mu jeho personál připravoval falešnou verzi deníku Diário de Notícias, která obsahovala smyšlené zprávy. V Česku úlohu tohoto personálu plní pro Václava Klause některá média.

Tato konzerva je prošlá. Proto neudivuje přiznání o hlasu pro SPD, což se rovná efektu při otevření nafouklé plechovky. V tomto ohledu má Klaus podobný osud jako jeho politické dvojče Miloš Zeman, který se tak dlouho nechal unášet svou důležitostí, až přestal kohokoliv zajímat. Tito dinosauři přežili svou dobu.

Ať se během své kariéry měnili ze Šavla na Pavla a z Pavla na Šavla, stejně nikdy nedosáhli úrovně Havla. Ba co víc. I když jeden z nich je Moskevský a druhý Pekingský, trumfl je pouhý Lipavský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám