Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kalousek mohl vrnět, nůžky se ale rozevřely

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Politici by měli v jistých situacích vrnět blahem. Například ve chvíli, kdy lidé všeho nechají a sledují přímý přenos ze Sněmovny. To se stalo dnes. Počet těchto občanů zjistit pravděpodobně nelze. Ale podle ohlasu ve veřejném prostoru jich bylo nesrovnatelně více než kdysi na sovětských filmech v českých kinech.

Podnět k svolání mimořádné schůze dala pravicová opozice. Podnítil ji veřejný dopad chování policie během návštěvy čínského prezidenta. Zájem o sledování sněmovní rozpravy nejspíše měli lidé, do kterých tyto způsoby zajely jako kudla. Z tohoto zorného úhlu měl důvod vrnět blahem Miroslav Kalousek. Tedy zapomene-li na preference TOP 09.

Kalousek a Petr Fiala měli totiž vstupy pečlivě připravené. Dali si záležet na klidném tónu a absenci urážek. Kalousek podrobně a věcně popsal excesy, které se staly kvůli čínské návštěvě, a chtěl po ministru vnitra Milanu Chovancovi odpovědi na jasné otázky.

Tedy sice chtěl, ale věděl, že se jich nedočká. Pravicová opozice totiž v tu chvíli ani v nejmenším pravicová nebyla. To jen šéf klubu KSČM Pavel Kováčik v paroxysmu sdělnosti přišel s tím, že se to celé děje jen proto, že TOP 09 a ODS nenávidí Čínu. Ve skutečnosti šlo o pohyb na dělicí čáře, která teď společností prochází mnohem ostřeji nežli rozdíl pravice–levice. Svoboda versus její omezování.

Chovanec ovšem – předpokládaně – stočil řeč úplně jinam. Zastal se policie, což mu slouží ke cti, protože ministr vnitra to dělat musí z definice. Fór byl ale v tom, že na policii v debatě nikdo neútočil. Právě naopak. Řečníci z ODS a TOP oceňovali práci řadových policistů. Žádali ovšem informaci o tom, kdo jim dal rozkazy, které nebyly běžné provozní, ale zaváněly, ba smrděly politikou. Navíc 27 a více let starou.

Ministr vnitra to očekávaně shodil pod stůl s tím, že věci jsou v šetření. Kdyby se na to omezil, byl by skoro za kinga. No tak dejme tomu za prince. Či knížete, ať to nepřeháním. Jenže on se pustil do prostných. A informoval, že mu vadí mediokracie, že kritika jednoho policisty zasahuje celý mnohatisícový sbor (což takhle to uplatnit na kritiku politiků a následně ji stopnout?) a že ve společnosti musí být jednota. Nu což, ukázal se na té dělicí čáře.

Program schůze nakonec většina poslanců zamítla. Pro byla jen ODS, TOP 09 a vládní KDU-ČSL. A s nimi Milan Chovanec, aby to nezapadlo. Nůžky v chápání rizik a hrozeb pro společnost, zvenčí a uvnitř, se bohužel ještě více rozevřely.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám