Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jako dítě se zavřenýma očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S panem B. se čas od času potkáme na našem sídlišti. Cesty se nám zkříží, když venčíme své čtyřnohé přátele. Chtěl doporučit knížku o Rusku. Nepřekvapivě jsem mu doporučil knížku vlastní. A pak jsme se viděli ještě dvakrát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Poprvé mi říkal, že knížku má a čte ji s velkým zájmem. A podruhé že to nevydržel a knížku odložil, protože je to příliš drsné.

Řekl jsem mu, že se řídím zásadou, že je lepší být předem připraven na jakékoli ohrožení a že to, co jsem v knížce popsal, chce k nám vtrhnout z východu. Už se jen usmíval, a tak jsme se rozloučili. Zjevně se mu nechtělo připouštět, že jsme ve válce. Raději se vrátil k denním starostem a radostem.

To je rozšířený syndrom. Lidé, které postihne, se chovají jako děti. Dítě si často myslí, že když zavře oči a nic nevidí, stejně tak nikdo nevidí ani jej, a nic mu tedy nehrozí. Tento syndrom u dospělých lze snadno vysvětlit.

Kdo by si chtěl dobrovolně uvědomit, že dlouhý mírový mejdan skončil a že dál se dost dlouho bude žít za podmínek, které už pár nejmladších generací vůbec nepoznalo a u kterých se ti starší v duchu modlili, aby se nevrátily.

Pokud není člověk pitomý nebo zabejčený, působí na něj nakonec jen fakta. Není nouze o fakta z bojiště války rozpoutané ruským vedením za podpory většiny ruské společnosti. Jsou ale k dispozici i fakta o jiných „speciálních operacích“, které vede Kreml za pomoci lokálních kolaborantů přímo v cizích zemích včetně Česka.

„Novináři z 13 zemí Evropy si posvítili na to, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačního ekosystému ve střední a východní Evropě,“ zní úvod zprávy o respektuhodném projektu, který vedl známý český odborník Josef Šlerka.

Stačí text otevřít a číst. Fakta ukážou, že válka proti našemu světu je z Moskvy vedena s nasazením všech možných prostředků, nikoli jen raketami proti Ukrajině.

Jestliže je tento souhrn faktických údajů pro někoho stále málo, aby pochopil, že dětské zavírání očí není na místě, může se podívat na reportáž o další akci inspirované Ruskem a zaměřené na oslabení naší země. Konala se přímo v Praze.

Jsme před volbou hlavy státu. Ve válce by jí měl být člověk, který válku zná zblízka.

Reklama

Výběr článků

Načítám