Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Čas házet kamení? Ne, raději dovolenou

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sítích se začaly objevovat záběry z dovolených. Lidé chtějí žít tak, jako kdyby se nic zvláštního nedělo. Je to přirozené. Mentální setrvačnost je tak rozšířená, že je až normální. Ostatně slepice s useknutou hlavou také nějaký čas běhá po dvorku.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je tady navíc jiný, srozumitelný motiv. Nelze dát najevo zlu, v tomto případě z vlastní vůle vymezenému jako agresivní, bezohledné a drze vychloubačné Rusko, že nás i bez bombardování přinutilo schoulit se a nežít tak, jak jsme byli zvyklí. Ukážeme, že se tohoto vlka nebojíme.

Na druhou stranu se množí očitá svědectví z Moskvy, že snad nikdy nebyli „obyčejní lidé“ v ruském hlavním městě tak veselí a naklonění užívat si života. Kavárny a restaurace jsou prý plné a nikdo nehodlá přemýšlet o tom, že jejich spoluobčané o pár tisíc kilometrů dál od Moskvy zvěrsky zabíjejí civilisty.

Je tady prostě snaha zavřít nebo přivřít oči nad ruskou agresí na Ukrajině a dělat, jako kdyby nebyla. Což o to, na ruské straně je to víceméně očekávané, když vás den co den masíruje státní propaganda a jiný názor znamená pokutu nebo vězení. Na opačné straně to ale hrozí opakováním proslulého Churchillova výroku: „Zvolili hanbu. Budou mít válku.“

Mám teď na mysli především západní politiky, kteří se ze všeho nejvíce obávají, že Putin ztratí tvář a bude ponížen. Vycházejí pochopitelně i z nálad části svých voličů, kteří chtějí na dovču a nechtějí dumat nad tím, co se stane s Ukrajinou. Natož aby kvůli pomoci této zemi měli oni vysoké ceny zboží a služeb.

Vývoj na Ukrajině: Severodoněck stále vzdoruje, Rusové ho chtějí odříznout

Evropa

Putin to ví a jede najisto. Vsadil na sobectví západních politiků a západních společností a po počátečních neúspěších postupně vyrovnává skóre. Je silnější než například Macron v jeho současné podobě, protože nemá žádné morální brzdy a je připraven překročit jakékoli hmotné a nehmotné hranice.

Psát tohle všechno je tak trochu plagiát, protože nelze dodat nic k tomu, co bylo napsáno před mnoha staletími:

„Vše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas:

...

čas házet kamení a čas kamení sbírat,

čas objímat a čas objímání zanechat,

...

čas milovat a čas nenávidět,

čas boje a čas pokoje.“

Správně by teď měla západní civilizace házet kamení, aby je pak mohla posbírat podle své vůle, nikoli dle plánů Kremlu. Jenže to by musela překonat své pohodlí. Zatím začíná žít na úkor Ukrajinců. Je tak na cestě k ohrožení své existence, které by vyplynulo nikoli ze síly ruských zbraní, ale z její vlastní slabosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám