Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trump nebezpečně nahrál Rusku – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova Donalda Trumpa na předvolebním mítinku ve městě Conway v Jižní Karolíně, že by povzbuzoval Rusy, aby si dělali, co chtějí, se zeměmi NATO, které nepřispívají dost do rozpočtu Aliance, vyvolala oprávněně silnou reakci. Jde opět o zpochybnění článku pět o kolektivní pomoci. U nás však politici překvapivě výrok zlehčovali s poukazem na to, že byl použit v předvolebním klání.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Je pravda, že před volbami se říká a slibuje leccos, co se pak nesplní. Faktem také je, že nadšená reakce davu vede řečníka opojeného zájmem publika stejně jako rocková hvězda, aby říkal věci, které by jinak nevypustil úst. Zlehčovat však jeho slova, jak to dělali Marek Benda a zejména Andrej Babiš, však není dobré. Trump jako obvykle přeháněl, aby se ukázal před svými příznivci. Proti němu však nestojí jen Joe Biden, kterému by chtěl na podzim za každou cenu oplatit porážku z minulých voleb.

Skutečným nepřítelem USA a Západu není Biden, jak se domnívají mnozí Trumpovi příznivci a odpůrci pojašených progresivistů. Skuteční nepřátelé západní demokracie jsou jinde – především v Rusku, které se otevřeně vyhraňuje proti Západu, a v Číně.

V Kremlu Trumpův výrok – „Ne, neochránil bych vás. Ve skutečnosti bych je (Rusy) povzbuzoval, ať si do čerta dělají, co chtějí“– nepřeslechli. Ani nad ním nemávli rukou jako nad bezvýznamným. Naopak je utvrdil v tom, že s Trumpem, který vystupuje proti další pomoci Ukrajině, by se určitě nějak dohodli. Ne že by Rusko hned napadlo nějakou alianční zemi. Ale došlo mu, že to s tou pomocí napadenému nemusí být až tak žhavé. Výrok rozhodně upevnil přesvědčení Kremlu, že se na Ukrajině vyplatí počkat do amerických prezidentských voleb.

Trump se chvástá, jak by válku na Ukrajině vyřešil cobydup nebo za jeden den, jenomže pro Putina je tento egocentrický americký supermacho snadným terčem. Zblajzl by ho jako malinu. Ví, jak jím manipulovat, aby u Trumpa vytvářel pocit, že je veliký politik, který vše šmahem vyřešil, zatímco by ve skutečnosti Rusko dosáhlo toho, oč mu jde. Už Trumpovo jednání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem ukázalo, že zdaleka není taková těžká váha, za jakou se vydává.

Varování před Trumpem jako před člověkem ohrožujícím bezpečnost, ať už přicházejí z Bílého domu, nebo od komentátorů a analytiků, jsou oprávněná. V Conwayi působil jako užitečný idiot Kremlu.

V jednom však má Trump pravdu – není možné, aby se někdo v Alianci jen vezl a na společnou obranu nepřispíval. Jeho požadavek, aby všichni plnili své závazky, který dával najevo v době, kdy byl prezidentem, je nejen oprávněný a pochopitelný, ale nutný, protože hrozby se natolik zvýšily, že je skutečně nutné na obranu dávat více. Současně si však musí Trump uvědomit, že mnohdy je potřeba podržet i člena Aliance, který nedělá, co by měl. Obětování jednoho člena by oslabilo Alianci mnohem víc, než kolik stojí ho sponzorovat. Trump by si skutečně těžko mohl dovolit ponechat napadenou zemi bez pomoci, jak podotkl Andrej Babiš. Jenomže už pouhé vyslovení této věty je nahrávkou Rusku. Je to věta, která vydá za pár praporů, protože oslabuje morálku.

Protože se do voleb v cizí zemi nelze vměšovat – nejsme-li Rusko –, musíme se my jako Evropa připravit na možnost, že se Trump stane staronovou hlavou Spojených států. A o to více se sami starat o svou bezpečnost.

A naši politici by si zároveň měli uvědomit, že předvolební sliby se mají plnit. Nejsou to jen výroky, které mají omámit voliče. Prázdná slova, která odnese vítr, jak naznačuje Babiš svým hodnocením Trumpova výroku, když říká, že mu nevěří, vždyť to přece je jenom taková předvolební rétorika. V takové situaci se ale pak nelze divit, že politici a politika ztrácejí kredit a ve volbách mohou uspět populisté jako právě staronový předseda ANO, protože ti naslibují nemožné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám