Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rusko netoleruje žádné odpůrce – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexej Navalnyj je po smrti. Bude to znít cynicky, ale dalo se to čekat. Ruské vedení žádné odpůrce netoleruje. Kdo se vzepře Vladimiru Putinovi a jeho mocenským strukturám, doplatí na to. Není přitom podstatné, jestli ho někdo přímo zlikviduje, nebo ho „jen“ vystaví takovým podmínkám, že v nich nemůže dlouhodobě přežít.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Je přitom jedno, z jakých kruhů odpůrce pochází. Když se loni vzbouřil majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, tak se taky jen čekalo, kdy ho potká nějaká „nehoda“. A jak říká známé úsloví, nehoda není náhoda.

V případě Navalného, který byl jedním z nejtvrdších Putinových protivníků, bylo jen otázkou, kdy se ho režim zbaví. Jednou se o to už pokusil, když ho nechal v roce 2020 otrávit v Tomsku organofosfáty. Tehdy ještě Vladimir Putin umožnil jeho převoz do Německa, kde mu zachránili život.

Navalnyj však jeho vzkaz, aby zmizel, nepochopil nebo pochopit nechtěl. Vrátil se do Ruska. Protože se svou kritikou Kremlu neskončil, čelil stále tvrdším represím. Nakonec ho poslali do vůbec nejhorší káznice, jaká v Rusku existuje. Po útoku na Ukrajinu se už ruské vedení nemuselo ohlížet na reakci Západu. Sankcím už stejně čelí.

S plynoucími roky lze dobře sledovat, jak rostla brutalita režimu, když si to vyřizoval se svými odpůrci. Když se členky Pussy Riot pokusily v roce 2012 protestovat proti chystanému zvolení Vladimira Putina do funkce prezidenta, kam se vracel po čtyřech letech, kdy vedl vládu, odnesly to „jenom“ pár lety vězení.

Němcov, Litviněnko, Politkovská, Prigožin, Navalnyj… Mrtvých kritiků Putina už je celý zástup

Zahraniční

I Navalnyj, když se účastnil protestů proti návratu Putina do funkce a stále poukazoval na korupci v kremelských špičkách, musel čelit různým žalobám. Byl opakovaně odsouzen za narušování veřejného pořádku - za účast na protestech proti zvolení Putina v roce 2012, pak za údajný podvod a zpronevěru. Postupně čelil dvěma útokům, přičemž ten na Sibiři z roku 2020 se mu mohl stát osudným.

To vše neznamená, že by někdy Rusko zacházelo se svými odpůrci v rukavičkách. Stačí si vzpomenout na osud opoziční novinářky Anny Politkovské, zavražděné v roce 2006 v Moskvě, nebo Borise Němcova zastřeleného v roce 2015. U nich stejně jako u stíhání Pussy Riot a Navalného se Kreml ovšem snažil zachovat zdání čistých rukou, za vraždami stálo podsvětí nebo Čečenci, Pussy Riot bylo nutné potrestat, protože urazily city věřících.

Nyní už Kreml nic předstírat nepotřebuje, protože, jak ruské špičky i hlásné trouby opakovaně uvádějí, vede válku s prohnilým a agresivním Západem. Je dobré si to uvědomit ve chvíli, kdy Ukrajina dál bojuje o svou svobodu. S putinovským Ruskem se není nejen dobré snažit na něčem se dohodnout, ale ono to ani nejde, protože si bude dělat, co samo chce.

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám