Hlavní obsah

Na budově ministerstva vnitra visí vedle vlajek ČR a Ukrajiny i Putin

• Aktualizováno

Na budově ministerstva vnitra na pražské Letné visí u příležitosti svátku 28. října nejen česká, ale rovněž ukrajinská vlajka a mezi nimi obraz s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina uzavřeného v černém plastovém pytli používaném k převozu ostatků. Instalace odkazuje podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na to, abychom si uvědomili, kdo je naším přítelem a kdo se naopak postavil do pozice nepřítele. Na instalaci se podílel i spolek Dekomunizace.

Vlajka s Putinem na budově ministerstva vnitra Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Přál bych nám, abychom i v tomto těžkém období nadále prokazovali odvahu a odolnost, stejně jako zakladatelé Československa v roce 1918,“ uvedl Rakušan. „Nezávislost a svoboda, kterou jsme tehdy získali, se stala samozřejmostí. Tato éra skončila a tváří v tvář agresorovi zase a znovu ukážeme, že ji budeme bránit a bojovat za ni hrdě pod českou vlajkou,“ doplnil.

„Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ uvedl k instalaci na Twitteru.

Výroba vlajky stála 50 000 korun, na vnitru bude k vidění minimálně týden. „Forma připomínky je zkonzultována s bezpečnostními složkami,“ dodal mluvčí ministra Jakub Veinlich.

Odhodlání nechybí, ale nikdo nechce zemřít zbytečně, říká český bojovník na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Česko od počátku ruské invaze patří mezi nejvýraznější podporovatele Ukrajiny. Export vojenského materiálu z ČR na Ukrajinu letos dosáhl podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) 47 miliard korun a stát dosud Ukrajině poskytl pomoc za 4,2 miliardy korun.

Foto: Twitter Víta Rakušana

Vlajky na budově ministerstva vnitra

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu český stát udělil 450 090 dočasných víz, která držitelům umožňují přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Ministerstvo financí před dvěma týdny uvedlo, že stát vydal na zvládání uprchlické vlny do konce září 13,9 miliardy, samosprávy utratily do konce července tři miliardy.

Anketa

Zamlouvá se vám výzdoba budovy ministerstva vnitra?
Ano
23,6 %
Ne
76,4 %
Celkem hlasovalo 30029 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám