Hlavní obsah

Rakušan vytroubil tajně chystané sankce na rodinu ruského zbrojaře. Dal mu tím čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostislav Zorikov, který je zetěm šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije (KTRV) Borise Obnosova, by se mohl ocitnout na českém sankčním seznamu. Oznámil to ve čtvrtek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to odmítl komentovat s tím, že proces probíhá v utajovaném režimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Společně s ministrem Janem Lipavským prověříme možnost zařazení tohoto člověka na sankční seznam. Česká republika nemá sloužit jako zázemí pro lidi, kteří mají prospěch z Putinovy války proti Ukrajině,“ napsal si Rakušan na Twitter.

Zorikov, který má v ČR již několik let trvalý pobyt a vlastní zde rozsáhlé majetky, tak nyní po Rakušanově upozornění, že jeho umístění na seznam prověří ministerstva vnitra a zahraničí, může činit kroky k tomu, aby se zabavení majetků vyhnul.

„Platí, že proces zařazování osob na sankční seznam nebudu jakkoli komentovat, protože probíhá v utajovaném režimu,“ reagoval Lipavský.

Pavel neměl pravdu. Česko už může vykázat rodinu ruského zbrojaře

Domácí

V bezpečnostní komunitě vzbudilo Rakušanovo vyjádření rozpaky. „Takovéto příspěvky docílí jen toho, že nebude co zmrazit. O sankcích se nemá mluvit veřejně, jinak nemají smysl,“ řekl Novinkám zdroj obeznámený s děním.

Možné uvalení sankcí v souvislosti s ruskou agresí rozšířila Rada EU počátkem června i na představitele firem a jejich rodinné příslušníky.

Zorikov s manželkou, která má podle Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného 20procentní podíl v holdingu KTRV, dlouhodobě žijí v ČR.

KTRV přitom vyvíjí vojenské rakety, včetně hypersonických střel 3M22 Cirkon (Zirkon). Střely Cirkon jsou podle dřívějších prohlášení ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu do 1000 kilometrů můžou zasahovat námořní i pozemní cíle. Nasazovány jsou i proti Ukrajině.

Na tuzemském sankčním seznamu aktuálně figurují tři jména.

Rodina oligarchy, který vyrábí rakety zabíjející Ukrajince, dál vesele žije v Praze

Válka na Ukrajině

Fond upozornil rovněž na to, že Zorikov měl podle jeho informací fyzicky napadnout aktivistu ruského protiválečného hnutí Vesna. Doložil to videem z incidentu. Pravost nahrávky ani to, kdy k napadení mělo dojít, nebylo možné nezávisle ověřit a policie ani ministerstvo zahraničí záležitost nekomentovaly. Policie pouze potvrdila potyčku dvou osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám