Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Měřit ne dvakrát, ale třikrát – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní ministryně obrany vyvolala o víkendu bouři reakcí svým tweetem, že by Česká republika měla vystoupit z OSN. Reagovala na páteční rezoluci Valného shromáždění OSN, která vyzvala k okamžitému příměří v Pásmu Gazy, ale neodsoudila Hamás za teroristický útok v Izraeli a nevyzvala k okamžitému propuštění rukojmích.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Rozhořčení Jany Černochové chápu, ta rezoluce je ostudná. Zcela pomíjí, proč Izrael bombarduje Pásmo Gazy – teroristé z Hamásu 7. října brutálně povraždili 1400 Izraelců, především civilistů, včetně žen, dětí a seniorů, přičemž dalších více než 220 unesli. Pomáhat civilistům v Pásmu Gazy je potřeba, ovšem rezoluce ani nezmiňuje potřebu garantovat, aby se pomoc dostala do rukou civilistů a Hamás by si z ní neměl ukrajovat.

V roli ministryně by však měla Jana Černochová, než řízne, měřit ne dvakrát, ale rovnou třikrát. Ona si to taky uvědomila, když následně vysvětlovala, že OSN je paralyzovaná a potřebuje reformu. Upozorňuje na bludný kruh, kdy Charta OSN umožňuje vyloučit člena, který zahájí agresivní válku, jenomže o tom rozhoduje Rada bezpečnosti, jediný orgán Spojených národů, jehož rozhodnutí jsou právně závazná, ve které jsou stálými členy s právem veta i Rusko a Čína.

Z OSN je leckdy skutečně na zvracení, což si mohu dovolit otevřeně napsat, protože nejsem ministr. Kdyby však neexistovala, museli bychom si ji vymyslet. Je potřeba mít fórum, kde jsou zastoupené všechny země, ve kterém lze řešit celosvětové problémy a konflikty a vědět, jaké jsou názory mezinárodního společenství, byť to není radostné zjištění.

Že část svých funkcí OSN neplní, je patrné dlouhodobě. Už dlouho také zní volání po reformě, kterou samozřejmě blokují ti, kterým status quo vyhovuje. Připomíná to gordický uzel, který nakonec musel rozetnout Alexandr Veliký, protože rozvázat nešel. Žádného Alexandra tu však nevidím a nevím, jestli bych toužil po situaci, ve které by bylo možné problém OSN vyřešit jedním sekem.

Na reformu je nutné tlačit, ale ani změna v Radě bezpečnosti by podobným hlasováním o nezávazných rezolucích nezabránila, když si tolik zemí myslí, že je potřeba se postavit za Palestince, ale zároveň není nutné odsoudit jasný antisemitský pogrom. To jen svědčí o tom, jaký je svět, v němž žijeme.

Ale nemysleme si, že dříve to bylo jiné. Ve Valném shromáždění OSN se Argentině už v roce 1965 podařilo prosadit rezoluci, že Malvíny, známější jako Falklandy, které v roce 1982 napadla, jsou sporným územím určeným k dekolonizaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám