Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Král Šumavy je mrtvý - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

A není to proto, že na Šumavě už není žádná pořádná hranice.

Foto: Právo

Článek

Tady totiž nejde o bájného převaděče – byl zrušen nejmasovější silniční cyklistický maratón pro amatérské a rekreační cyklisty, takzvané „hobíky“, s více než dvacetiletou tradicí.

Důvodem jsou tvrdě uplatňované předpisy o provozu na pozemních komunikacích. Měla by se dle policie uzavřít kompletně celá trasa. Ale zavřít 260 km (byť po okreskách)? Navíc ke konci dne, kdy jsou časové rozestupy mezi profesionály a „největšími srdcaři“ několik hodin, tj. silnička by byla uzavřena půl dne?

Ale 20 let se v pohodě jezdilo.

Ráno stály na klatovském náměstí stovky cyklistů a hlavní organizátor, pan František Štrait, pouštěl před startem na celé náměstí metalový chorál Manowaru: The Crown and the Ring.

Prvních pár kilometrů byla silnice zavřená, než se obří peloton velmi rychle na šumavských kopcích rozkouskoval na malé skupinky. A pak snad proboha nikomu nevadilo, že na nějaké okresce projede každou chvíli šestičlenná skupinka cyklistů a okolo za den čtyři auta.

Vždyť všichni jeli na vlastní nebezpečí, aspoň jsem to vždy podepisoval. Vždyť když vyrazím na vyjížďku po práci z Prahy – je kolem stokrát víc aut.

Nebo někomu vadily desítky dobrovolníků, kteří na křižovatkách těchhle okresek upozorňovali s praporky auta a cyklisty na opatrnost? Že jako dobrovolníci dle vyhlášky neexistujou?

Nebo někomu vadilo, že se jeden víkend zaplnily v Klatovech a okolí hotely a ubytovny a vypilo víc piva?

Když v Praze blokuje banda cyklofanatiků jednou ročně magistrálu (kde nemají co pohledávat) a šikanuje řidiče – policie nijak nezasahuje a nechává věc vyhnít. Tady na Šumavě, kde nikdo nikoho neobtěžuje, je to problém a závod se nepovoluje!

Mazané neziskovky, které od státu inkasují miliardy ročně (11mld za rok 2012 dle materiálu vlády) – vytvářejí „občanskou společnost“, ale když parta sportovců dělá „za svý“ akci, která přesahuje i region – stát dělá vše pro to, aby to radši zaniklo.

Srpnový Král Šumavy byl ideální vrchol sezóny pro hobíky – cyklistický rok pomalu končil. U nás nenahraditelné. V cizině se koná na stejném místě (jen z druhé strany hranice) ArberRadMarathon, který je ještě pětkrát masovější. Tam jde účast do tisíců. A v Německu to není žádný problém, jede se za provozu.

Koncem srpna v rakouském Söldenu proběhne kultovní Őtztaler Maraton. Ani v Rakousku to problém není. Obou akcí se zúčastní desítky Čechů, a letos patrně víc. Já pojedu z Regensburgu na Šumavu. Ach jo.

Navíc bude hůř. I bikový (dosud existující) závod přece místy přetíná okresní silnice – to se taky musí vše kompletně zavřít. A hlavní atrakcí bikového závodu jsou brody. Neruší to nějak místní čolky a žáby? A jestli tam žádní nejsou, není to ještě větší důvod? Nedávno odvolali šéfa Národního parku, který bral ohled na místní (chataře, lesníky, lanovkáře …)  – toho by měli Zelení Khmérové rychle využít a vyhnat bikery ze Šumavy nadobro. Silničáři mají utrum už teď.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám