Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: BBC ve víru „kulturní války“ - Alexander Tomský

Celý minulý týden zuřila v Anglii mediální válka, kterou vyvolal prominentní sportovní moderátor televizní stanice BBC, bývalý fotbalista Gary Lineker, když na twitteru urážlivě napadl ministryni vnitra Suellu Bravermanovou za obhajobu nového zákona na zastavení nelegální imigrace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Jen za loňský rok připlulo na nafukovacích člunech z Francie do Británie 45 tisíc většinou muslimských mladíků, z nichž třetina byla z Albánie, a současná lidskoprávní legislativa prakticky jejich odsun znemožňuje.

„Tohle je víc než děsivé. Nepředstavitelná krutost vůči zranitelným lidem se obhajuje jazykem německé vlády 30. let,“ dopustil se sportovní novinář typického faulu progresivistů.

Reductio ad hitlerum. Obviňování politických oponentů z fašismu a porovnávání s Hitlerem by mělo být trestné, vždyť snižuje obludný zločin nacistických továren smrti, uráží oběti šoa i jejich potomky a svědčí o pokleslé morálce útočníka.

Bohužel se občas objevuje i mezi novináři. V divoké „kulturní válce“ na Západě už dávno nejde o argumentaci, nýbrž o umlčení a dehonestaci protivníka. Žádný argument proti pokrokovému obrazu světa přece neexistuje, ba existovat ani nesmí.

Lineker měl tentokrát smůlu, porušil totiž nejen etický kodex BBC, ale zřejmě netušil, že má ministryně (dcera přistěhovalců indického původu) židovského manžela, takže jsou její děti potomky přeživších nacistické genocidy.

„Máme humanitární závazek pomáhat potřebným lidem, proto jsme přijali statisíce uprchlíků z Ukrajiny, Afghánistánu a Hongkongu. Není ale férové, aby k nám nelegálně přes celou Evropu přicházeli lidé z bezpečných států a předbíhali frontu,“ uvedla Bravermanová.

Vedení BBC Linekera nejdříve dočasně suspendovalo za porušení etického kodexu instituce, jež teoreticky patří všem občanům a neměla by být stranická.

Avšak po stávce jeho kolegů kapitulovalo, Linekera do pozice moderátora pořadu Match of the Day (Zápas dne, který Lineker moderuje od jeho vzniku v roce 1999 - pozn. red. ) vrátilo a nedokázalo ho ani donutit, aby se ministryni omluvil.

Slabost managementu prozrazuje hlubokou krizi BBC, jež si kdysi svou nestranností vydobyla světovou slávu. Jak je možné, že je tak jako všechna evropská státní média levicová, proč má přinejmenším polovina majitelů televizních přijímačů platit povinný poplatek za propagandu světonázoru, s nímž nesouhlasí?

Je nemožné v dnešním světě informovat o událostech neutrálně a nechat o nich bez urážení diskutovat protagonisty protichůdných názorů, které je třeba ctít jako legitimní?

Není-li to možné, je nutné poplatky zrušit, jak to už dávno požaduje pravice a konzervativci. Spor také opět vynesl na světlo pokrytectví levice, která se ohání lidskými právy a altruismem a nemá odvahu přiznat, že podporuje otevřené hranice a neuznává národní stát.

Většina Britů a zejména Angličanů stále ještě vyznává suverenitu své země, jak ukázal brexit, a nemá z flagrantního porušování svých hranic pašeráky lidí radost, nemluvě o finančních nákladech na ubytování a složitou legální lustraci migrantů, o nichž je většinou předem známo, že na uprchlický statut právo nemají.

Západní společnost se nachází v těžké krizi, značná část tak jako Lineker propadla fanatismu, představě puritánské ostrakizace čili odstraňování lidí nesprávných názorů z veřejného prostoru a často i profese.

Novodobí soudci považují konzervativní, křesťanské a klasické liberální názory za nepřijatelné, za urážku bohů jako ve starém Řecku, proto je přirovnávají k absolutnímu zlu nacismu.

Legenda kritizovala britský migrační zákon, nebude uvádět fotbalový pořad BBC

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám