Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ať Praha zveřejní, kolik miliard přihraje developerům – Jakub Michálek

Novinky, Jakub Michálek

Medializovaný případ náměstí Curieových (před hotelem InterContinental), které by podle návrhu nového Metropolitního plánu mělo být zastavěné, zarazil i piráty. Současný majitel pozemku, miliardáři okolo J&T, by díky této administrativní změně vydělal nejméně 150 miliónů, aniž by musel hnout prstem, zato městu by se zvýšily náklady.

Foto: Novinky

Jakub Michálek

Článek

Jsem rád, že se ukázalo, že zveřejnění pracovní verze Metropolitního plánu, ke kterému jsme Prahu dotlačili, byl dobrý krok.

Lidé mají právo vědět, které další pozemky se zastaví, jaké zisky z toho budou mít developeři a jak se budou podílet na nákladech výstavby na straně města. Radní Plamínková na čtvrteční tiskové konferenci prohlásila, že takových pozemků je určitě více, ale že město nemá jejich seznam. Tento přístup koalice považuji za nezodpovědný, je to hazard v řádu miliard korun. Proto jsem podal jako zastupitel na Institut plánování a rozvoje žádost o informace, aby Praha zveřejnila seznam parcel, jejichž majitelé díky změně na zastavitelnou plochu vydělají miliardy.

Piráti prosazují pro rozvoj města tři principy:
1. Nově zastavitelné plochy by měly vznikat zejména tam, kde to je pro město vhodné (např. brownfieldy, proluky, dorovnání zástavby).
2. Změny by měly být předmětem otevřené diskuse založené na dostupných informacích, město by mělo občany proaktivně informovat.
3. Developeři, kteří mají zisk z nových stavebních parcel, by se měli také podílet na souvisejících investicích města. Nová zástavba totiž vyvolá miliónové náklady, např. na adekvátní rozšíření silniční sítě, kapacity čističky odpadních vod, školek, MHD apod. Není fér, aby developeři inkasovali zisk a daňoví poplatníci nesli náklady.

Konkrétně jde v žádosti o informace o pozemcích větších než 1000 m², u kterých by v případě přijetí Metropolitního plánu v navrhované verzi došlo k jejich zhodnocení. Například tím, že se na nich nově bude moci stavět nebo že se budou moci stavět větší stavby než nyní.

Chci vědět, jestli Institut plánování a rozvoje připravuje územní plán, který obohatí hlavně miliardáře, anebo bylo náměstí Curieových jen výjimečný exces. Pokud by se prokázala první verze, může jít o největší majetkový transfer v dějinách Prahy.

Včera měla tiskovou konferenci radní hl. m. Prahy Jana Plamínková, kde umožnění zástavby (na náměstí Curieových) kritizovala. Zvláštní je, že zodpovědnost za přípravu územního plánu má její kolegyně Petra Kolínská, která byla rovněž zvolena za Trojkoalici zelených, lidovců a STAN.

Autor je pražský zastupitel za Českou pirátskou stranu

Reklama

Výběr článků

Načítám