Hlavní obsah

Zoo Praha ukázala nový pavilon goril za 300 milionů korun, je v něm i umělý déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový pavilon goril v Zoo Praha je hotov. Návštěvníci se mohou těšit nejen na gorilí skupinu, ale i na atmosféru tropického deštného pralesa. Tu zajistí umělý déšť, reálné zvuky z pralesa i z expozice nebo živá zeleň. Pro veřejnost se otevře 28. září.

Zoo Praha ukázala nový pavilon goril za 300 milionů korun, je v něm i umělý déšťVideo: Novinky

 
Článek

Rezervace Dja, jak je nový pavilon pojmenován, se nachází na konci výběhů Afrického domu a stala se domovem pro šest goril: samce Kisumu, samici Duni, jež je dcerou slavné pražské gorily Moji, dále samici Kijivu, její poloviční sestru Shindu s jejím synem Ajabuem a nejstarší gorilu Kambu.

Foto: Novinky

Nový pavilon se stal domovem pro šest goril

Kromě nich budou ale objekt obývat i křečkomyši, talapoini, guerézy nebo třeba štětkouni a bude zde i expozice bezobratlých živočichů. Celková výstavba objektu, která byla zahájena na podzim 2019, přišla asi na 300 milionů korun.

FOTO: Gorily mají nový pavilon v horní části Troji

Domácí

Prales jako v Kamerunu

„Celý pavilon je koncipován jako cesta Kamerunem do pralesa, kde se otevře mýtina s výhledem na gorily. Tady je unikátní úplně všechno, je to naprostý originál. Tyto stavby v zoo jsou vždy velmi specifické. Návštěvníci tady skutečně vstoupí do pralesa, s živými rostlinami, mohutnými stromy, prostorovým zvukem a s občasným deštěm,“ popsal Novinkám ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Foto: Novinky

Zoo Praha ukázala nový pavilon goril za 300 milionů korun, je v něm i umělý déšť

Rezervace Dja je jedním z největších expozičních celků v areálu. „Jak vnitřní, tak venkovní expozice je dvojnásobně veliká a návštěvnický prostor je několikanásobně větší než na stávajícím pavilonu goril,“ vysvětlil investiční náměstek zahrady Lukáš Divoký.

„Nikde ve světě nenajdete podobnou stavbu, je originální architektonicky, ale i technologicky. V hlavním sále můžete slyšet, co se děje u goril, ale ony nemohou slyšet nás. Dělí nás čtyřcentimetrové akustické sklo,“ dodal Divoký s tím, že gorily sice na návštěvníky vidí, ale hůře než návštěvníci na ně.

Vedra sužují i zvířata. V pražské zoo jim chtějí za 800 milionů postavit Arktidu

Koktejl

Richard zůstal ve starém

Rezervace Dja se nachází v horní části zoo, mimo záplavovou oblast, a vznikl u ní i nový vchod do zahrady. Právě povodně v roce 2013, kdy voda zalila spodní část areálu včetně stávajícího pavilonu goril, byly impulzem k výstavbě nového objektu. V tom původním nakonec zůstane známý samec Richard se svými dvěma syny, jejich evakuace by totiž nebyla tak komplikovaná a v případě nouze mohou být přemístěni právě do Rezervace Dja.

Reklama

Výběr článků

Načítám