Hlavní obsah

Za video se smaženou rýží to čínský kuchař pořádně schytal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na populárního čínského kuchaře se snesl hněv milionů jeho fanoušků poté, co zveřejnil zdánlivě nevinné video s receptem na smaženou rýží s vajíčky. Podle veřejného mínění ovšem zvolil velmi špatný termín, když video pustil do světa jen pár dnů od výročí úmrtí syna bývalého čínského vůdce Mao Ce-tunga.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kuchař Wang Kang má na čínské sociální síti Weibo přes 3,3 milionu sledujících a na YouTube přesahuje počet jeho fanoušků dva miliony. Mnoho z nich však přednedávnem značně rozlítil, když zveřejnil videonávod na přípravu smažené rýže s vajíčky.

Problém byl v prvé řadě v tom, že toto dnes již stažené video zveřejnil na konci listopadu, tedy v období, do kterého spadá úmrtí Mao An-jinga. To byl syn bývalého čínského vůdce Mao Ce-tunga, jenž má v Číně dodnes takřka až božský status. Wang tedy zakrátko přispěchal s kajícnou omluvou, v níž dokonce prohlásil, že smaženou rýži nebude již nikdy vařit.

Jádro tohoto na pohled zcela bizarního problému spočívá v pověsti o tom, jak Mao An-jing zemřel. Padl totiž 25. listopadu 1950 v korejské válce při americkém bombardování. V čínské společnosti je ovšem značně rozšířený mýtus, podle nějž se Mao An-jing nešel před náletem schovat do krytu, ale místo toho pokračoval v přípravě smažené rýže s vejci. Kouř z ohně tak měl Američanům prozradit pozici jeho jednotky.

Čína chce zakázat nosit protičínské oblečení. Nikdo přesně neví, co to je

Koktejl

A přestože to přední čínští historici vytrvale označují jako tu „nejhorší fámu“, je tento příběh mezi Číňany stále velmi živý. Jde o velmi citlivou záležitost a z pohledu čínského režimu se řadí k dalším v podstatě doslova tabuizovaným tématům.

A přinejmenším podle komentářů na internetu se zdá, že kult Maovy rodiny je stále velmi silný i mezi řadovými Číňany. „Jako člověk, který si vydělává spoustu peněz zveřejňováním nějakých videí o vaření, by se alespoň neměl chovat neuctivě k této zemi a k lidem, kteří se pro ni obětovali,“ vyjádřil se jeden z rozhořčených uživatelů.

Třikrát a dost?

Za podobné „prohřešky“, jako bylo video se smaženou rýží, však hrozí i větší postih než jen odsouzení ze strany internetových uživatelů. Server The Guardian připomněl, že čínská vláda v roce 2018 přijala zákon, podle něhož je urážka „hrdinů a mučedníků“ trestným činem. Vztahuje se na všechny osoby, které se podle oficiální čínské linie „obětovaly pro vlast a komunistickou stranu“.

Inkriminované video vzbudilo takový ohlas, že se k němu vyjádřili dokonce i lidé, kteří jsou v Číně ještě podstatně známější než samotný kuchař Wang Kang. Byl mezi nimi také Chu Si-ťin, jenž patří k významným prorežimním mediálním osobnostem.

„V budoucnu by se v době výročí smrti mučedníka Mao An-jinga měly diskuse ve veřejném prostoru vyhýbat tématu smažené rýže,“ přišel Chu Si-ťin s návrhem radikálního řešení, aby k podobným situacím již nedocházelo.

A ačkoliv je formulace jeho slov zcela obecná, jistě měl na mušce zejména Wanga Kanga. The Guardian totiž informoval, že tento mladý kuchař svými videi uživatele sociálních sítí podobně pobouřil již v letech 2018 a 2020.

Ale v letošní kauze se našlo i pár internetových diskutérů, kteří se Wanga zastali. „Na smažené rýži není nic špatného. Jen jste se narodil na špatném místě,“ napsal jeden z nich. A Wangovi doporučil zvážit odchod do zahraničí, kde se kuchaři mohou výuce vaření věnovat zcela svobodně.

Čína cenzuruje fotku atletek v objetí, prý odkazuje na masakr na náměstí Nebeského klidu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám