Hlavní obsah

Čína chce zakázat nosit protičínské oblečení. Nikdo přesně neví, co to je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh nového zákona si klade za cíl trestat občany za všechny předměty a projevy, které nejsou v souladu s duchem čínského národa, a mezi něž tím pádem patří i oblečení. Jeho znění je velmi volné, a tak panují obavy, že pokud bude zákon přijat, může být velmi snadno zneužíván.

Foto: Profimedia.cz

Čínské dívky

Článek

V návrhu nového čínského zákona se přímo píše, že potrestán bude každý, kdo „vyrábí, zveřejňuje a šíří předměty nebo projevy, které poškozují ducha čínského národa a zraňují jeho city“. Co se týče nevhodného oblečení, mohla by policie jeho nositele zadržet až na patnáct dnů a uložit mu pokutu ve výši až 5025 jüanů (přibližně 15 600 korun).

Není však jasné, co přesně se nevhodným oblečením myslí. Někteří lidé odhadují, že by bylo zakázáno nosit různé symboly západních zemí, jiní se však obávají, že se čínská vláda snaží v zemi postupně omezit veškeré západní oblečení.

Kritické hlasy se ozývají nejen z řad veřejnosti, ale také od lidí, kteří se dají považovat za příznivce čínského režimu. Například profesorka Lao Tung-jen, která učí právo na univerzitě Čching-chua, odhaduje, že v důsledku nového zákona by se mohl začít šířit populismus a ultranacionalismus, což by zhoršilo veřejné mínění a posílilo opoziční nálady.

Severní Korea nutí ženy změnit si jméno

Koktejl

Profesor Čao Chung z Čínské univerzity politických věd a práva zase zmiňuje individuální aspekt. „Co když má vykonavatel zákona, obvykle policista, svůj osobní výklad a začne někoho postihovat nad rámec zákona?“ uvažuje nad možným zneužitím.

Server The Telegraph pak zmiňuje i hlasy pozorovatelů, podle nichž chce režim pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga stále více dohlížet na životy řadových občanů a nový návrh je jen dalším krokem v tomto úsilí, které začíná připomínat Severní Koreu. Odtud před časem prosákly zprávy, že tamní diktatura se dokonce snaží ovlivnit, jak se lidé budou jmenovat.

Ve hře je také značný čínský despekt ke všemu cizímu. Na špičce tohoto žebříčku je Japonsko, které v minulosti Čínu napadlo a okupovalo. Šíření silně protijaponských nálad je dokonce nedílnou součástí čínského školství.

Zakážou i myšlení?

Telegraph v této souvislosti zmiňuje například loňský případ, kdy čínská policie na několik hodin zadržela ženu, která se na ulici ve městě Šu-čou fotila v japonském kimonu. Před pár dny zase zaměstnanci archeologického parku ve městě Wu-chan třikrát vyvedli ženu, protože si mysleli, že její tradiční oděv z doby dynastie Tchang je japonský.

Běžní občané, kteří o návrhu diskutují na čínské sociální síti Weibo, mají nejčastěji strach, že by to znamenalo konec západního oblečení. „Vzhledem k tomu, jak nás západní mocnosti v minulosti utlačovaly, lze obleky a kožené boty považovat za znevážení ducha a poškození citů čínského národa?“ ptá se ironicky jeden z uživatelů.

A jiný se již rovnou pokusil odhadnout budoucnost: „Když dnes nesmíte nosit nějaké oblečení, zítra vám možná zakážou mluvit a pozítří nebudete smět myslet.“

V Číně nabízejí tři tisíce dívkám, které se vdají dostatečně brzy

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám