Hlavní obsah

Čína cenzuruje fotku atletek v objetí, prý odkazuje na masakr na náměstí Nebeského klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské sociální sítě začaly cenzurovat fotografii dvou čínských atletek, které se objímají po závodě na Asijských hrách. Důvodem však není samotné objímání, ale jejich čísla označující běžecké dráhy.

Foto: Profimedia.cz

Lin Jü-wej (vlevo) a Wu Jen-ni po závodě na Asijských hrách v čínském Chang-čou

Článek

Lin Jü-wej a Wu Jen-ni si padly do náručí po finále běhu na 100 metrů překážek na letošních Asijských hrách v čínském městě Chang-čou. Lin Jü-wej totiž v čase 12,74 sekundy zvítězila a Wu Jen-ni doběhla původně druhá.

Čínským cenzorům však vadí jejich čísla označující dráhy, v nichž běžely. Jde totiž o 6 a 4, což je v pevninské Číně značně problematická kombinace. Režim v nich totiž vidí odkaz k roku 1989, kdy byly 4. 6. na náměstí Nebeského klidu v Pekingu krvavě potlačeny studentské protesty. Čína tak dodnes velmi důsledně cenzuruje všechno, co se k této události vztahuje.

Snímek dvou úspěšných atletek se začal rychle šířit po čínských sociálních sítích, ale brzy se na něm začaly objevovat šedé obrazce zakrývající čísla nebo i celou fotku. K úsilí cenzorů přispělo také to, že se závod konal 1. října, kdy je v Číně státní svátek.

Somálská běžkyně byla tak pomalá, že se nevešla do záběru. Za ostudu budou padat hlavy

Koktejl

Cenzoři se vrhli i na komentáře, které se pod příspěvky objevovaly, a tak nakonec zůstaly diskuse víceméně umírněné. Čas od času se však uživatelům přece jen podařilo nějaký ten „nevhodný“ komentář propašovat. „Asijské hry 1989,“ stálo v jednom z nich.

Server The Guardian uvádí, že jedna z největších čínských sociálních platforem Weibo, kterou měsíčně navštíví zhruba 600 milionů uživatelů, zaměstnává přibližně tisíc lidí, jejichž prací je hledat „pornografický, nezákonný a škodlivý“ obsah.

Kontroverzní závod

Z pohledu zbytku světa ovšem kontroverzi nevyvolala čísla čínských sprinterek, ale samotný závod. Wu Jen-ni totiž byla hned na jeho začátku vyloučena za špatný start. Ale krátce poté bylo toto rozhodnutí změněno a potrestaná běžkyně nakonec přece jen dostala možnost závodit.

„Zdálo se, že potřebují najít způsob, jak ji nechat běžet,“ narážel sportovní analytik Mark Dreyer na skutečnost, že Wu Jen-ni patří k předním čínským atletkám a Asijské hry se konají v Číně.

Později byla Wu Jen-ni přece jen diskvalifikována a druhé místo tedy připadlo indické závodnici Jyothi Yarrajiové.

Čína chce zakázat nosit protičínské oblečení. Nikdo přesně neví, co to je

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám