Hlavní obsah

Vědci podle chrochtání dokázali rozlišit prasečí emoce

Studie zveřejněná v akademickém žurnále Scientific Reports ukázala, že prasečí zvuky mohou odhalit, zda jsou zvířata šťastná či nikoliv. Skupina vědců, která ke zjištění přišla na základě tisíců nahrávek prasečího chrochtání a dalších zvuků, věří, že studie přispěje k vytvoření systému, jenž by farmáři mohli využívat ke zlepšení životních podmínek zvířat.

Foto: Dominique Patton, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezinárodní tým vědců pod záštitou Kodaňské univerzity, Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu a francouzského Národního institutu pro agronomický výzkum (INRAE) tvrdí, že je první na světě, komu se prasečí zvuky podařilo převést v jejich emoční význam.

„Na této studii ukazujeme, že zvuky zvířat poskytují skvělý vhled do jejich emocí,” uvedla Elodie Brieferová z Kodaňské univerzity, která se na studii podílela.

Zemřel pacient s transplantovaným prasečím srdcem

Amerika

Vědci na základě algoritmů vyvinuli překladač, který podle zvuku prasete dokáže určit, zda zvíře pociťuje pozitivní či negativní emoce.

Pozitivní emoce se většinou vázaly k situacím, kdy selata pila mléko od svých matek nebo když se znovu shledala s členy své rodiny. Naopak negativní emoce prasata pociťovala například v případech odloučení či při šarvátkách.

Více než sedm tisíc zvukových nahrávek, které vědci použili, pocházelo z různých životních podmínek a fází života zvířat, prakticky od jejich narození až po smrt.

Mravenci dokážou pomocí čichu rozpoznat rakovinu, ukázala studie

Koktejl

„Vytrénovali jsme algoritmus k dekódování prasečího chrochtání. Nyní potřebujeme někoho, kdo by algoritmus převedl do aplikace, kterou by farmáři mohli využívat ke zlepšení životních podmínek svých zvířat,” vysvětlila Brieferová.

Vědci rovněž věří, že by stejná metoda mohla být v budoucnu využita k lepšímu pochopení emocí i u jiných savců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám