Hlavní obsah

Zemřel pacient s transplantovaným prasečím srdcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce po přelomové operaci v USA zemřel pacient, kterému jako prvnímu transplantovali srdce geneticky modifikovaného prasete, uvedla nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři transplantovali muži srdce praseteVideo: David Bennett, Jr., Reuters

 
Článek

Lékaři příčinu smrti sedmapadesátiletého Davida Benetta neuvedli. Pouze před několika dny oznámili, že se zdravotní stav pacienta začal rapidně zhoršovat.

Bennettův syn, David Benett mladší, vyjádřil nemocnici vděčnost, že jeho otci alespoň částečně prodloužili život a dali mu naději, kterou dřív už neměl.

Foto: Profimedia.cz

Pacient zemřel dva měsíce po operaci.

„Jsme vděční za každý okamžik, každý bláznivý sen a každou bezesnou noc, které byly vynaloženy na toto historické úsilí,“ uvedl David Bennett mladší v prohlášení, které vydala lékařská fakulta Marylandské univerzity. Dodal, že celá rodina doufá, že příběh jeho otce může být nadějí pro ostatní pacienty.

Lednová experimentální operace prokázala, že je možné geneticky upravit srdce prasete tak, aby ho lidské tělo okamžitě neodmítlo.

Lékaři transplantovali muži srdce prasete

Zahraniční

David Benett věděl, že podstupuje experimentální operaci. Umíral, nebyl způsobilý pro transplantaci lidského srdce a neměl jinou možnost.

„Je to buď zemřít, anebo podstoupit tuto transplantaci. Chci žít. Vím, že je to výstřel do tmy, ale je to moje poslední šance,“ uvedl Bennett den před operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám