Hlavní obsah

Mravenci dokážou pomocí čichu rozpoznat rakovinu, ukázala studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky studie provedené největší evropskou výzkumnou a vývojovou organizací Centre national de la recherche scientifique se sídlem v Paříži ukázaly, že mravenci jsou pomocí čichu schopni rozpoznat rakovinu u člověka. Autoři studie zveřejněné v žurnále iScience uvádějí, že mravence lze navíc k těmto účelům vycvičit daleko rychleji než psy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autoři studie tvrdí, že by mravenci mohli být v budoucnu vhodnými pomocníky pro včasnou detekci rakoviny.

Rakovinné buňky se vyznačují změněným metabolismem, produkujícím jedinečné vzorce těkavých organických sloučenin (VOC).

Již v minulosti se prokázalo, že tyto sloučeniny dokážou pomocí čichu detekovat speciálně vycvičení psi, jejich výcvik je ale finančně nákladný a časově náročný, píše se ve studii.

Dle výsledků studie jsou mravenci, kteří rovněž disponují vytříbeným čichem, v tomto učení daleko efektivnější. Rozpoznat zdravé lidské buňky od rakovinných jsou prý schopni po několika minutách tréninku.

Vědci vyvinuli metodu pro lepší diagnostiku rakoviny. Využívá nanočástice

Věda a školy

Během studie bylo použito 36 jedinců mravence otročícího (formica fusca), kteří byli podrobeni několika tréninkovým pokusům.

Po nalezení vzorku lidských rakovinných buněk (rakovina vaječníku) kultivovaných v médiu (Eaglovo médium) byli vždy odměněni cukerným roztokem.

Čas, který mravenci potřebovali k získání odměny, se během pokusů postupně snižoval, což podle autorů naznačuje, že se naučili detekovat přítomnost buněk na základě těkavých organických sloučenin.

Vycvičení mravenci byli poté schopni nalézt rakovinné buňky i bez následné odměny.

Později byli mravenci umístěni do podobné nádoby, kde se nacházel vzorek rakovinných buněk a vzorek se samotným médiem.

Skutečnost, že mravenci strávili podstatně více času u vzorku rakovinných buněk, dokazuje, že jsou schopni rozpoznat přítomnost buněk ve vzorku, uzavírá studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám