Hlavní obsah

Vědci objevili nový typ ledu vysoké hustoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Vědci z univerzity v rakouském Innsbrucku objevili nový typ ledu obzvlášť vysoké hustoty, který se ale v přírodě nevyskytuje. Získané poznatky mohou využít například astronomové při zkoumání komet či různých planet s exotickými formami ledu.

Foto: Archiv Pavla Dobeše

Písničkář Pavel Dobeš

Článek

Objevený typ ledu vzniká za velkého tlaku při velmi nízké teplotě a je značně těžší než voda. Jeho hustota dosahuje 1,3 gramu na centimetr krychlový a je tedy o zhruba třetinu těžší než obyčejná voda.

"Ve všeobecnosti rozlišujeme krystalický a amorfní led," uvedl Thomas Loerting, který na projektu spolupracoval, "v přírodě se však prakticky vyskytuje pouze krystalická forma," dodal. Led vysoké hustoty je pátou formou amorfního ledu.

V současnosti vědci rozlišují minimálně 18 různých typů ledu. Ačkoli většina z nich se v normálních podmínkách na Zemi nevyskytuje, dají se pozorovat při bádáni ve vesmíru.

Od zkoumání ledu si tým vědců z Institutu všeobecné, anorganické a teoretické chemie innsbrucké univerzity slibuje také prohloubení poznatků o vnitřní struktuře vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám